Трафикът се отпушва до ден

Предстоят още мащабни ремонти във Варна

Проблемите с трафика във Варна трябва да приключат от утре, тъй като ремонтите по основните булеварди свършват тази вечер. Това съобщи в интервю за Дарик кметът на Варна Иван Портних.

"Вчера беше пуснато движението по бул. "Мария Луиза" - цялата зона от Катедралата до Червения площад. Късно през нощта се полагаше биндерът на "Княз Борис I” до Пикадили парк, започва и асфалтиране. Ще бъдат положени над 1000 тона асфалт. Тази нощ булевардът трябва да бъде отворен. След обновяването и пускането на движението от Аспаруховия мост, по бул. "Христо Ботев", "Мария Луиза" и "Осми приморски полк", от утре проблемите с трафика трябва да приключат", обеща кметът Иван Портних.

Той обясни, че най-много време отнема подновяването на подземната инфраструктура, но това е необходимо, за да не се разкопава новият асфалт заради аварии. На подлезите по бул. "Княз Борис I” вече е поставена двупластова изолация. "Забавихме се малко, но подлезите вече са отворени. До момента те течаха заради липса на изолация. Предстои ремонт, за да може да има повече паркоместа в район "Чайка" и по хубавите подлези да има нормален достъп до Морската градина", обясни кметът.

Предстоят още мащабни ремонти в града, анонсира кметът. "Темпът на работа е висок, тъй като за по-малко от две години мандат трябва да се навакса голям период от време, в който нищо не е правено за Варна”, коментира той. Портних припомни усилията на администрацията да се привлече финансов ресурс, да се реанимират проекти в задънена улица, да се получи подкрепа от правителството, за да стартира мащабното обновяване на града.

"Ако се запази този темп на работа, Варна скоро ще има коренно различен вид. Подобен обем проекти, реализирани през последната година и половина, е реализиран на една пета сумарно за целия период на прехода. За една година наваксваме две петилетки", коментира той.

По думите на кмета това лято предстои работа по целия бул. "Осми приморски полк" заради проекта за интегриран градски транспорт. Ще бъде подменен основен водопровод в частта от Червения площад до "Чаталджа", както и подземна комуникация по трасето пред сградата на НАП. Цялостна рехабилитация ще има и по бул. "Левски", както и по бул. "Константин и Фружин" и "Трети март". Бул. "Януш Хунияди" също ще бъде ремонтиран, като в едната половина ще бъдат изградени две допълнителни платна – част от високоскоростното трасе.

Предстои и строителството на 16 км. велоалеи, което включва и рехабилитация на огромна квадратура тротоарни площи. По целия обхват на високоскоростното трасе тротоарите също ще бъдат обновени, припомни Иван Портних, който не скри, че ремонти ще има през цялото лято.

По негови думи всички процедури по проекта за интегриран градски транспорт, с изключение на една, са приключили. Активно се работи по внедряване на новата билетна система и тази за контрол на трафика.

"Билетната система, освен удобство и контрол, ще даде голямо преимущество – на цената на един билет, в определен интервал от време, пътниците ще могат да използват няколко линии, което до момента беше невъзможно. По проекта имаме ангажимент да осигурим достъпност за хора с увреждания на всички спирки. На над 60 спирки ще бъдат поставени информационни табла за движението на автобусите, в колите на градския транспорт също ще има такива", обеща кметът.

Той призна, че мащабните ремонти в града му костват огромно напрежение, тъй като изискват постоянна координация и контрол. Социалните мрежи са средство за пряка комуникация с хората и именно там се получават стотици сигнали на ден за нередности, обясни той. Портних увери, че сигналите не остават непроверени.