74 зрелостници пропуснаха матурата по български

141 дванадесетокласници не са допуснати до изпита

74 зрелостници от Варненска област не са се явили на държавния зрелостен изпит по Български език и литература. За матурата бяха подадени 3609 заявления, сред които и на завършили предходни години, но не издържали изпита. В крайна сметка в 261-те изпитни зали са влезли 3395 дванадесетокласници, съобщиха за Varnautre.bg от Регионалния инспекторат по образованието.

141 пък са зрелостниците, които не са допуснати да изпита поради слаб успех по някой от учебните предмети. Те ще могат да се явят на някоя от поправителните сесии, след като повишат успеха си.

Засега няма проблеми с протичането на изпита, заявиха от просветния инспекторат. Оттам допълниха, че работата на дванадесетокланиците се наблюдава от 740 квестори.

Абитуриентите ще пишат есе или интерпретативно съчинение върху произведението "Ще бъдеш в бяло" на Пейо Яворов. На матура по БЕЛ днес се явяват и над 3800 седмокласници от региона.

3 666 са подадените молби за втория задължителен държавен зрелостен изпит, а за третия, който е по-желание, кандидатите са едва 18.

Най-предпочитана за втората матура е биологията, на изпит по която се очаква да се явят 1034 зрелостници. Вторият най-желан предмет е английският език, за който са подадени 872 заявления, а на трето място се нарежда предметът философски цикъл, знанията си по който ще тестват 524 младежи. На матура по география са предпочели да се явят 517 зрелостници, а по математика – едва 258.