Държавата ще плаща за субсидирани работници в земеделието

Парите

20-05-2015, 08:17

Снимка:

Pixabay

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Пари ще получават и частните трудови посредници, ако намерят работа на безработен

След трудовите договори за един ден земеделските производители ще получат още една привилегия за наемане на работници, за която настояват отдавна. Работодателите от селското стопанство ще могат да наемат безработни на субсидирани работни места "особено в районите с високо равнище на безработица и ограничено търсене на труд от другите сектори на икономиката". Това предвиждат промени в Закона за насърчаване на заетостта, публикувани за обществено обсъждане от социалното министерство.

Единственото условие за тези работодатели е да са регистрирани като земеделски производители, обясниха от ведомството пред "Сега". Няма оценки колко хора ще бъдат наети, нито колко ще струва на държавния бюджет. С еднодневните трудови договори например се очаква да се трудят между 60 и 100 хил. безработни, които няма заради това да загубят социалните си помощи и обезщетенията за безработица. За всички мерки за заетостта тази година има над 73 млн. лв. Досега земеделците нямаха право на пари от държавния бюджет за наемане на безработни извън парите по оперативната програма за селските райони.

Въвеждат се облекчения и за частните трудови посредници. Те вече ще се конкурират с Агенцията по заетостта, защото ще получават средства, ако намерят работа на безработен човек с увреждане или от друга уязвима група. Условието обаче е частният посредник да намери работа в реалния сектор, да не е субсидирано място и да е за поне 1 г. Първата работа на безработните младежи до 29 г., завършили средно или висше образование и без трудов стаж, ще се субсидира вече за период до 18 месеца, а не до една година, както досега. Пари ще се дават за новите първи пет места, разкрити от микрофирма, за период от две години, а не за една.

Някои мерки, които са се доказали като крайно неефективни, ще отпаднат. Така АЗ вече няма да дава еднократна сума за транспортни разходи за безработни за работа извън населеното място. В периода 2012-2014 г. няма хора, възползвали се от тази мярка. Мобилността на работната сила се стимулира чрез изплащане на ежедневни транспортни разходи, мотивират се от министерството. Разкритите нови места на непълно работно време вече няма да се субсидират.

"Тази мярка не е насочена към определена уязвима група и насърчава наемането на непълно работно време, което за лицата, в състояние да работят на пълен работен ден, не е икономически оправдано и ги ощетява като заплащане и осигурителни права", се посочва в мотивите. Вече няма да се плаща и за временни, сезонни или почасови работни места за наети безработни с трайни увреждания. За сметка на това се удължава двойно периодът, в който фирмите с наети такива работници за постоянно ще могат да получават пари за тях - на две години.

Премахват се и субсидираните места за хора между 50 и 60 г. от първа и втора категория, които са се пенсионирали с ранна пенсия. За всички възрастни няма да се правят мотивиращи обучения. Ресурсът ще се пренасочи към уязвимите групи, обясняват от МТСП.