УНИЦЕФ: Всеки 5-и млад в България нито учи, нито работи

Животът

20-05-2015, 08:03

Снимка:

Varnautre.bg (архив)

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

2 млрд. лв. губи икономиката от това

Един на всеки 5-има български младежи нито работи, нито учи, нито е в процес на квалификация. Това сочи проучване на УНИЦЕФ, обхващащо младите хора между 15 и 24 години. С над 20% дял на тези подрастващи и младежи България се нарежда на първо място сред страните от ЕС. Отпадането на толкова голям процент млади от пазара на труда трупа по около 2 млрд. лева загуби за икономиката ежегодно, сочи още проучването на Детския фонд на ООН - за 2013 г. това е 2,36% от БВП, или над 80 млрд. лева. Изследването бе представено вчера пред политици, международни експерти и медии.

Групата младежи, които нито се обучават, нито се трудят, са т. нар. NEETs (neither in employment, nor in education or training). Според първото по рода си такова изследване у нас в нея попадат 167 670 от малко над 750-те хил. българи между 15 и 24 г., които живеят в страната. Това прави около 22% при среден дял за страните от ЕС от около 12,9% "За България проблемът е много сериозен. Ще видите тези млади хора основно в малки населени места, сред етническите малцинства, но и навсякъде другаде - тоест засяга всички", коментира социалният министър и вицепремиер Ивайло Калфин.

Вече се наблюдава и опасният феномен децата да са по-необразовани от родителите си, каза още Калфин. Въвеждането на дуалната система на образованието - младите имат възможност да работят, докато учат и придобиват професия, е сред основните мерки за пречупване на тенденцията, посочи той. Записване на необхванатите младежи в бюрата по труда, промените в трудовия кодекс, с които се въвеждат договорите за 1 ден за сезонните работници и въвеждането на ваучери за социални услуги, с които да се плаща на младежите, които се грижат за възрастни хора или изпълняват системна домашна работа, са сред другите важни стъпки.

Проблемът да влезе още по-спешно в дневния ред на политиците, призоваха от УНИЦЕФ. "Един от най-големите проблеми в днешния глобален свят е усещането на младите за безперспективност. Това води до невъобразими последици и обръщане към екстремни действия, както наблюдаваме в Близкия изток", предупреди представителят на организацията за България Таня Радочай. Тези млади хора скоро ще станат родители, те и децата им имат право на достойно бъдеще, което има добавена социална и икономическа стойност за цялото общество, подчерта тя.

Групата на NEETs има различен социално-демографски и географски профил (виж графиките). Според УНИЦЕФ основен фактор за разширяването и? у нас е подценяването на мерките в образованието. Нужно е не само намаляване на дела на отпадащите ученици, а цялостна реформа, която да промени модела на училищно образование, да повиши мотивацията и квалификацията на учителите, да заинтригува самите деца.

Препоръчва се изграждане на национална система за ранно сигнализиране за млади хора в риск и изготвяне на регистър и карта на NEETs, като данните се осигуряват от общините в партньорство с училищата и медиатори. Ангажирането на знакови за общностите фигури като учители и местни лидери на мнение, както и кампании "деца помагат на деца" също са работещи решения.