Деца си бъркат амфети вкъщи

Крими

20-05-2015, 07:53

Снимка:

Pixabay

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

12-годишни посягат към алкохол и дрога

Деца си бъркат амфетамини вкъщи, като извличат ефедрин от сироп за кашлица и други медикаменти, които се продават свободно в аптеките. По време на дискусия за психичното здраве в парламента, експертите предупредиха още, че децата ни се оказват доста добри "химици". Една "разходка" из форумите по темата доказва познанията на тийнейджърите.

"Идеята ми беше да извлека Ephedrine hydrochloride, чрез дехидратиране да го направя на прах и да го смъркам. С ампули ефедрин от 50 мг. се получава много лесно и после яко хваща".

"От 15 години пия, бях стигнал до 6-7 бутилки на ден, развих резистентност и сега ходя по комуни и различни психиатрични програми, не го употребявайте", "Специално за извличането, има смисъл определено да се извлича от сиропа. И аз съм мислил и питал по професионални (химически) форуми. Няма да е никак леснo. Етилморфина се маха лесно чрез Acid/Base extraction, обаче твърде малки количества от ефедрина ще се извлекат. Без дистилационна машина ще стане трудно!"

"Стигал съм до близо две шишенца на ден (заедно с кафе) и до сега не съм получавал криза. Даже и с гуарана ( 3x800mg ) съм го комбинирал. За какво 1/3 шишенце говорите, мен даже не ме хваща от толкова. Преди това бях закачен към амфети - може би е от това".

Експертите предупреждават, че обществото ни и родителите не са достатъчно запознати с "възможностите". Затова е и нужна по-активно обучение на родителите и акцентиране върху превенцията. 12-13-годишни деца посягат към алкохола в комбинация с амфетамини. Тези тревожни данни представиха експерти психиатри.

"Алкохолната и наркоманична зависимост е хронично рецидивиращо заболяване", заяви доцент доктор Соня Тотева, директор на държавната психиатрична болница за лечение на алкохолизъм и наркомании-Суходол, по време на дискусия в НС за психичното здраве. Тази зависимост оказва поражения върху мозъка.

80% от зависимите страдат и от други психични заболявания, поясни Тотева. Най-много са пациентите, зависими с депресии и шизоафективни психози.
43% от криминалните прояви и ПТП-та са извършени от хора, употребяващи алкохол или дрога, стана ясно още от думите й. Лечението и диагностиката на пациентите стават все по-сложни, отчете тя.

Доктор Гълъбина Тарашоева предупреди, че при нелечение на психичното заболяване се стига до тежко инвалидизиране. Тя предлага да се регламентира в закона за лечебните заведения стандарт за специализирана структура на Спешна психиатрична структура и тя да бъде адекватно финансирана.

Доктор Тарашоева иска и регламент за кризисни интервенции или т.нар. мобилна психиатрия за бърза реакция. Мобилната психиатрия дава възможност да се овладее кризата в домашни условия. Според нея трябва да се диференцират лечебните заведения за болнична психиатрична помощ съответно на различните потребности на психично болните.