КАТ снима в движение, гони и глобява

Животът

20-05-2015, 07:45

Снимка:

Varnautre.bg (архив)

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Електронни фишове ще могат да се издават само за превишена скорост

Катаджиите ще могат да снимат с мобилни камери от движение, като използват необозначени коли и мотори. После имат два варианта – или да догонят нарушителя, който кара с превишена скорост, или да се обадят на най-близкия патрул, който да го спре и да му напише акт или фиш. По снимки от движение няма да се издава електронен фиш.

Това става ясно от публикуваната вчера Наредба за условията и реда за използване на Автоматизирани технически средства и системи (АТСС) за контрол на движение на пътищата. Документът влиза в сила в събота - 3 дни след обнародването му в "Държавен вестник". От КАТ обясниха, че е почти изключено при снимане в движение да се стигне до гонки по пътищата, тъй като методът ще се използва главно в населени места, където ще дежурят подсигуряващи екипи за спиране на нарушителите.

Мярката е взета заради категоричното изискване в електронния фиш да са посочени географските координати на мястото, на което е засечен автомобилът с превишена скорост. Това е невъзможно, ако снимката е направена от движение.

В наредбата е указано само, че мобилните камери трябва да се монтират в служебни коли на МВР, но не и че на тези автомобили е нужно да има надписи "Полиция" и стикери, че вътре има АТСС. Подобни стикери ще останат само на патрулните автомобили, в които има камери и микрофони за заснемане на проверките на пътя.

Електронни фишове ще могат да се издават само за превишена скорост. За всички останали нарушения, заснети от мобилни камери – минаване на червено, говорене по мобилен телефон, отнемане предимство на пешеходна пътека и др., катаджиите трябва да спират шофьора и да му пишат акт или фиш.

Местата за контрол с АТСС ще се определят след анализ на основните причини за катастрофи в даден участък, честотата на извършваните нарушения там, статистиката за броя на убитите и ранените, има ли уязвими участници в движението – деца, пенсионери, велосипедисти и т.н. Областни управители, кметове, организации и дори отделни граждани могат да предлагат къде да дежурят камерите.

За да се издаде електронен фиш местата за контрол трябва да имат знак и да са обявени в интернет, изисква наредбата. Задължително преди навлизане в зоната за засичане е необходимо да се монтира пътен знак Е24. Табелите ще бъдат стационарни и преносими. Вчера от КАТ обясниха пред "Труд", че в момента не навсякъде имат, но очакват да ги получат от областните пътни управления до края на тази седмица.

Към знака ще бъде прикрепена и табелка, указваща дължината на контролираната отсечка – например 1000 метра. Но това не е задължително и ще се прави само в два случая – ако има няколко места за контрол в рамките на един участък или ако в даден район са пуснати мобилни камери за снимане в движение.

Наредбата изисква всички места на стационарни и мобилни радари да се оповестяват в медиите или на интернет страницата на МВР. Но шофьорите, които искат да си направят справка, ще се сблъскат с проблем. Когато изберат маршрут, те трябва да отварят последованелно сайтовете на съответните областни дирекции на МВР. Да речем, че човек пътува от София до Бургас, той трябва да провери къде в този ден дежурят камерите на София-град, София-област, Пазарджик, Пловдив, Стара Загора, Сливен, Ямбол и Бургас.

"Всичките ни 148 мобилни камери в момента са монтирани в служебни патрулни автомобили с надписи "Полиция". Това заяви вчера пред "Труд" шефът на КАТ комисар Бойко Рановски. Той обясни, че най-важното в новата наредба е по данни от тези устройства да се издава електронен фиш. "Така се избягва човешкият контакт и се повишава капацитетът на мобилните камери. В много страни изобщо няма предупредителни знаци за зоните на заснемане, но ние приехме да има, тъй като устройствата ще работят на места с повишена концентрация на произшествия. При всички случаи е по-добре там водачите да се движат с по-ниска скорост и повишено внимание", добави Рановски.