Кръвният център заплашен от затваряне

Животът

19-05-2015, 12:30

Снимка:

Pixabay

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Кръвният център остава без персонал, медиците хвърлиха оставки

От РЗИ дали срок до края на годината за извършване на спешен ремонт

Кръвният център във Варна може да бъде затворен, ако до края на годината не бъде извършен спешен ремонт. В началото на 2015 г. местните здравни власти са издали трето поред предписание за подобрения, като по настояване на ръководството на здравното заведение, крайният срок за изпълнението им е удължен до края на тази година.

Становището на здравните инспектори е, че Районният център за трансфузионна хематология не отговаря на санитарно-хигиенните изисквания и условия за работа. Съгласно предписанията спешно трябва да се извърши хидроизолация на покрива, от който има сериозен теч, на самата сграда, както и ремонт на помещенията вътре, обясни за Varnautre.bg директорката на центъра д-р Жанина Йорданов. Сградата е общинската собственост, но самият Кръвен център е под разпореждането на здравното министерство.

Проблемът е сведен до вниманието на ведомството и местната власт, като по настояване на ресорната комисия към местния парламент е изготвена количествено-стойностна сметка за ремонта. За реализирането му ще са необходими малко над 300 хил. лв. Очакванията са те да бъдат осигурена от общинския бюджет. Все още обаче няма положителен отоговор от страна на местната власт.

Откакто центърът ползва сградата в двора на УМБАЛ "Св. Анна" (2001 г.) са правени само козметични подобрения, разкри д-р Йорданова. През 2010 г. е извършен частичен ремонт на покрива, тъй като е започнало да тече в едно от помещенията. Тогава са били отпуснати средства от капиталовите разходи на Министерството на здравеопазването.

Надяваме се да се осигури необходимото финансиране и да не се стига до по-крайни мерки, заяви д-р Йорданова. Междувременно от центъра, който обслужва цяла Североизточна България, призоваха за даряване на кръв от група А положителна, от какватото в момента има сериозен недостиг.