Регистър на опасните стоки информира за най-често срещаните рискове

Новините

19-05-2015, 10:51

Автор:

VarnaUtre.bg

Всичко от Автора

През изминалия месец април КЗП забрани продажбата на десет вида опасни стоки, които създават рискове преди всичко за децата

"Основният проблем в тази категория опасни стоки са връзките и наличието на колани със свободни краища. Реално това са рискове, които биха могли да доведат до закачане на детето на съоръжение при игра или да бъдат захванати от вратата на моторно превозно средство и да доведат до някакви по-сериозни инциденти. Друга група, извън тази, макар и с много по-ограничено присъствие на пазара, са два артикула. По същество те представляват декорации, от които много лесно могат да се отделят малки части, които при поглъщане от детето може да предизвикат задушаване", коментира председателят на Комисията за защита на потребителите (КЗП) Димитър Маргаритов в репортаж за предаването "Денят започва" на БНТ по повод последните забранени от КЗП опасни стоки.

"Попаднахме и на един случай на разклонител с три гнезда, който се оказва, че при включване в електрическата мрежа, части от него под напрежение са достъпни, така че той също е сред рисковите стоки, които ние открихме." – допълни Маргаритов.

През изминалия месец април КЗП забрани продажбата на десет вида опасни стоки, които създават рискове преди всичко за децата. Сред спрените от продажба продукти са няколко модела детски рокли поради наличието на колани със свободни краища и дребни, лесно отделящи се елементи. Забранени са и спортен комплект суичър и панталон, долнище на анцуг, блуза с къс панталон и клин с пришити към него пола и воал. Наредено е изтегляни от търговската мрежа и на два вида декорации (грозд с лесно отделящи се зърна и декоративни топчета, имитиращи желирани бонбони), които отново са рискови преди всичко за децата, тъй като провокират техния интерес и в същото време размерът им позволява да бъдат погълнати, което може да доведе до задавяне или задушаване. Изтеглен от пазара е и щепсел-разклонител с три гнезда, чиито части под напрежение са откри и достъпни, което създава потенциална опасност от токов удар.

Подробна информация и снимков материал за забранените рискови продукти са достъпни в регистъра на опасните стоки, поддържан на страницата на КЗП на адрес:
http://www.kzp.bg/index.php?mode=viewd&group_id=15&document_id=7381