Половината първолаци с нелегален фейсбук

Животът

19-05-2015, 07:52

Снимка:

© Pixabay

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Родители правят профили на бебетата си в социалните мрежи

Повече от половината първокласници имат профили във Фейсбук, въпреки че правилата в социалната мрежа забраняват участието на деца под 12 г. За да се регистрират, хлапетата мамят като се представят за 30-40, дори и 60 г., разказа  Антоанета Куманова от Българската линия за онлайн безопасност пред "Монитор" по време на кръгла маса посветена на защитата на децата в интернет пространството, която беше организирана от Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията. Представяйки се не просто за по-големи, но и за пълнолетни, хлапетата се излагат на още по-голям риск, защото правилата на Фейсбук предвиждат защита за лицата до 18 г. Тревожното е, че често самите родители правят фейсбук профили на бебетата си и качват техни снимки, разказа още тя.

Веднъж публикувани в интернет, има риск детските снимки да попаднат пред очите на дебнещите педофили и да бъдат качени в порносайтове. За изминалата 2014 г. са получени 2166 сигнала на горещия телефон за престъпления в интернет срещу деца, отчете Георги Апостолов от Центъра за безопасен интернет. 169 от тях са за детска порнография, 41 - за подмамване на дете, а 102 - за онлайн тормоз и подбуждане към насилие. Той призна, че в дебнещите педофили в интернет са сериозна опасност, но друг сериозен проблем е подбуждането към насилие. Сайтовете, които подтикват към самоубийство, самонаранявания и анорексия също крият сериозни опасности за подрастващите.

Той очерта и другите най-сериозни проблеми пред децата ни, а именно недостатъчното познаване на рисковете в интернет, сексуализацията на медийната среда и отново насилието и езика на омразата, които водят до онлайн тормоз. Той допълни, че много често децата сами се излагат на риск като си качват провокативни селфита и разголени снимки.

Така те рискуват фотосите им да бъдат използвани от педофили и да попатнат в порнографски сайтове. Предизвикателните селфитата често се превръщат в средство за изнудване. "Има случаи при които, когато момиче прати на гаджето си разголена снимка и след време, те се разделят, той започва да я изнудва, че ще прати снимката на сегашния й приятел или на майка й", разказа Антоанета Куманова. Тя допълни, че при по-големите младежи има заплахи, че дадена разголена снимка ще бъде изпратена до шефа си. Куманова добави, че ако преди децата си подиграваха едно на друго лично и пред малка аудитория, то в подигравките в интернет са публични и травмите за децата са много по-сериозни, обясни още тя. Експертите припомнят, че веднъж попаднали в интернет, снимките и текстовете остават завинаги там и няма как да бъдат изтрити. Затова прозовават децата да внимават с материалите, които представят публично в интернет.