Бомбата: Туба със запалими вещества и часовник с жици

Крими

18-05-2015, 23:06

Снимка:

в. 24 часа

Автор:

Марияна Бойкова, в. 24 часа

Всичко от Автора

Още по Темата:

Бомба в автобус от Прага за Варна

Терористът със сака-бомба изчезнал в Бърно

Унгарците го водят опит за масово убийство, твърди собственикът на автобуса, пътувал ор Прага за Варна:

Драгомир Петков, собственик на регистрираната в София  “Омега груп 84” и един от шофьорите на автобуса с бомбата, беше извикан в ДАИ в понеделник. Там с него разговаря екип на “24 часа”.

- Г-н Петков, казаха ни, че досега сте били в ГДБОП?

- Не, идвам от ДАНС.

- Инцидента за тероризъм ли го водят?

- Унгарците го подвеждат под опит за масово убийство. Казаха, че ще работят по служебни пътеки. Те вече са започнали - и с чешките, и със словашките, и с нашите служби. Мен затова ме викаха в ДАНС.

- Разкажете какво се случи. Вие ли бяхте на волана?

- И аз, да.

- А в момента, в който открихте бомбата, кой шофираше?

- То стана по време на почивката.

- До почивката вие ли шофирахте?

- Да, да, аз. В 10 ч тръгнахме от Прага. Товарим багажа на пътниците, събираме билетите, лепим стикерите на багажите и тръгнахме. След 200 км влязохме на автогарата в Бърно, за да видим дали има други пътници, и пускаме хората в почивка. Свърши почивката, броим пътниците и се оказват с един по-малко. Разбрахме кой е.

- А има ли му името върху билета?

- Има го, да. Билетът е Прага - Братислава, той слиза в Бърно и изчезва.

- Как изглеждаше изчезналият човек?

- Лично аз много не съм го видял. Тези, които са седели около него, казват, че е на около 25 г., с шапка, с очила, миришел е на пиене, на алкохол. Недобре облечен, казват всички. Аз не съм му обърнал внимание на този човек.

- Колко души бяха в автобуса?

- 34-има. Та установяваме, че един човек липсва, знаем, че има багаж долу, но продължихме с него, няма къде да го оставим. Бяхме с надеждата той да се обади след час-два - изпуснах автобуса, багажът ми е там. Но няма такова нещо. При почивката в Будапеща в автобуса започна много силно да мирише, хората започнаха да питат какво има в куфарите.

Една женица каза, че има лакочистител, пяна за коса, лакове, предложи да проверим куфара и?. Отворихме го, но видяхме, че не е от него. И забелязахме мокър сак.

- Какъв беше този сак?

- Най-обикновен, от плат. Свалихме сака на земята, отворихме го и видяхме бомбата.

- Какво означава бомба?

- Самоделно взривно устройство - бензин, метанол, ацетон, ей такива леснозапалими вещества, в бяла прозрачна туба, 5-литрова. Около нея стърчаха жици и електронен часовник с жици.

Цялото интервю можете да прочетете тук.