Варна Фото Фест представя "100 години българско кино"

Варна Лайф

18-05-2015, 17:35

Снимка:

Варна Фото фест

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

За стоте си години игралното ни кино може да се похвали със стотици пълнометражни ленти

Интересни работни моменти и кадри от 100 значими български филма представя експозиция по повод юбилея на българското кино. Тя е подготвена от Изпълнителна агенция "Национален филмов център" със съдействието на Българска национална филмотека. Художественото оформление на изложбата е поверено на професор Божидар Йонов.

В началото на 2015 г. се навърши един век от премиерата на първия български игрален филм "Българан е галант". Отбелязването на този така важен юбилей ще продължи през цялата 2015 г. с различни инициативи и прояви.

Изложбата "Сто години българско кино" беше официално открита на 12 януари в престижната галерия "Средец" на Министерство на културата от министър Вежди Рашидов. Варна Фото Фест благодари за оказаната чест да я представи в дните от 21 май до 11 юни в Градска художествена галерия "Борис Георгиев".

"През януари 1915 г. един млад човек – на 23 години – вижда реализирана една от мечтите си. Това е Васил Гендов – създател и изпълнител в първия български игрален филм "Българан е галант". От половин година вече е започнала Европейската война, която по-късно ще бъде наречена – Първа световна. Но България за сега не участва в нея, защото раните от Балканската и Междусъюзническата войни са още пресни. За един млад мечтател това няма голямо значение. Той е дързък и успява да сложи началото на игралното ни кино.

За стоте си години игралното ни кино може да се похвали със стотици пълнометражни ленти. А като добавим късометражните, телевизионните и сериалите – ще получим хилядите заглавия на многоликото българско игрално производство. Всеки зрител има предпочитания и би подбрал своите 100 ленти. Но която и стотица да вземем от създаденото, в нея ще открием живеца на нашето кино. То не е завладяло световните екрани като американското, нито е многобройно като индийското, нито е хладно-философско като скандинавското. То обаче е родното ни кино.

То има награди от най-реномираните фестивали – Кан, Венеция, Берлин и пр. Това е част от историята му. По-важно е, че през последните години редица филми възстановиха контакта с българската публика. След време те ще бъдат цитирани напълно заслужено като класика. А днес изложбата припомня много от творбите, които вече са се сдобили с такъв статут.