Спасиха дива сърна край "Аспарухово"

Животът

18-05-2015, 14:03

Снимка:

Facebook

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Животинчето пропаднало в шахта без капак

Дива сърна е била спасена от шахта в гориста местност край "Аспарухово" по време на поход в защита на горите. Шахтата, която била без капак, се намира само на около 500 м южно от последната къща на дерето до ул. "Моряшка". Животинчето било пропаднало на дълбочина около 2,5 м. От падането получило наранявания, но било в съзнание.

След 2-3 минути шок и дискутиране какво точно да се направи, един от по-смелите участници в похода слязъл в шахтата. Дал вода на сърничката, а след това успял да я вдигне, а останалите да я изнесат. Подаден е сигнал на тел. 112, а по-късно на мястото са пристигнали служители на Регионалната дирекция по горите. Те информирали, че ще отведат животното в зоопарка, откъдето обещали да се грижат за него.

Недоброто състояние на сърната обаче накарало горските служители първо да посетят ветеринарна клиника. Там са му приложени кислородотерапия, венозно захранване, флуидна терапия и медикаменти, обработка на външните паразити. Според ветеринарните служители сърничката е била с изключително ниско кръвно налягане, много слаб пулс, дехидратирала и недохранена.

Според преценката им тя е била в шахтата не по-малко от шест дни. Процедурите във клиниката са продължили около 90 минути, след което животното е откарано в зоологическата градина.