Радан Кънев плаши с излизане в опозиция заради реформите

Новините

18-05-2015, 13:23

Снимка:

24 часа

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Според лидера на ДСБ в България се забелязва стабилизиране

Няма да допуснем местните избори да отложат реформите в здравеопазването и правосъдието. Промените няма да се превърнат в заложник на това, че често има избори. Това заяви във Варна лидерът на ДСБ и съпредседател на Реформаторския блок (РБ) Радан Кънев. Според него моментът е преломен за 43-ия Парламент. "Той или ще гласува реформите или ще ги бламира. Въпросът е дали ще се намерят кураж, воля и мнозинство те да бъдат доведени до успешен край", допълни той.

От това дали промените ще бъдат одобрени зависи и дали РБ ще остане част от управляващото мнозинство или ще премине в опозиция, загатна депутатът. Според него обаче до тази мярка едва ли ще се стигне, а БСП и ДПС ще бъдат принудени под натиска на своите избиратели да подкрепят реформите.

Реализирането им е много важно и с оглед стабилизирането на икономическата и социална среда, което според депутата се забелязва от няколко седмици в България. Впечатленията му са, че средният доход се е повишил, безработицата е намаляла, а фирмите правят повече инвестиции. Показателно е и възстановяването на европейските фондове и възвръщането на доверието в България като партньор на международната сцена.

Рисковете пред това живване се крият най-вече в корупцията и липсата на правосъдие, категоричен е лидерът на ДСБ, според когото няма толкова нагла и всеобхватна корупция и източване на средства като в здравната сфера. Именно затова е много важно основние реформи да се финализират, подчерта отново Кънев.