От Пристанище Варна вярват в бъдещето на "Южен поток"

Портът инвестира над 11 млн. лв. в инфраструктура и техника

Договорът за газопровода "Южен поток" е действащ. Страните по него продължават да изпълняват задълженията си, макар че в момента проектът е замразен. Това заяви изпълнителният директор на Пристанище Варна Петър Сеферов на среща с медиите по повод 109-годишнината на порта.

В момента част от доставените тръби са на територията на трето кейово място, а други са по кораби, поясни Сеферов, според когото проектът за газопровода ще продължи, но може би под друго име.

От ръководството на пристанището се похвалиха с отлични резултати от началото на тази година. До момента са обработени над 3,6 млн. това товари, като спрямо същия период на миналата година се отчита ръст от над 13%. Изнесените зърнени товари са 800 хил. тона, което е с 40% повече спрямо предходната година. Данните сочат, че годишно на двата терминала на варненското пристанище се обработват между 10 и 11 млн. тона товари.

11,5 млн. лв. пък са планираните инвестиции за тази година. 5,5 млн. лв. ще бъдат вложени в инфраструктура, а останалите 6 млн. лв. ще послужат за закупуване на челен товарач и пречиствател (контейнерообработваща машина).

Предвидено е и освежаване на Морска гара, която през тази година ще посрещне доста по-малко круизни кораби спрямо предходните две години. Както вече стана ясно, този сезон се очакват 11 лайнера, като 22 планирани посещения са били отказани. Причината за това най-вероятно се дължи на кризата в Украйна.