Варненският Десант с нови пет медала от детски турнир по джудо

Спорт

18-05-2015, 11:56

Снимка:

Личен Архив

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

Тринадесет състезатели на клуба, ръководени от Ивайло Попов, премериха сили с над 240 деца от цялата страна

Нови пет медала завоюва Десант на детския турнир по джудо, провел се през уикенда в Сливен. Тринадесет състезатели на клуба, ръководени от Ивайло Попов, премериха сили с над 240 деца от цялата страна. При най-малките, родени 2008 - 2009 г., в категория "до 20 кг.", Емил Георгиев спечели златно отличие. Това бе категорията на Десант, в която клубът излъчи и двамата носители на бронзови медали - Теодор Костов и Мартин Георгиев.

В следващата възрастова група, родени 2006 - 2007 година, в категория "до 24 кг." Велимир Попов също се изкачи на почетното трето място след загуба на полуфинала и неворятни хвърляния в предишните си срещи. В следващата категория, "до 28 кг.", много малко не достигна на Мартин Шкодров на полуфинала и той също остана с бронзов медал. При най-големите с играта си се отличи Александър Савов, който в най-силната категория на целия турнир, събрала най-силните български състезатели в момента, "до 27 кг.", спечели пето място след 2 победи и 2 загуби със "златна оценка".

"Доволен съм от представянето на децата, много от тях навъртяха по 6-7 състезания, откакто стартирахме джудо-секцията в "Десант" преди по-малко от 10 месеца. Започнаха да се открояват лидерите в отбора - тези, които демонстрират постояна стабилна игра и се развиват. За по-малко от година успяхме да създадем отбор, който да представя Варна на националната и международна джудо-сцена, след като дълги години този олимпийски спорт беше занемарен в морската ни столица", сподели треньорът Ивайло Попов.

Самият Ивайло Попов преди няколко донесе и най-големия успех за клуба в джудо, след като спечели бронзов медал на европейското полицейско първенство, което се проведе от 10 до 13 май в Дрезден, Германия. По време на първенството, което се провежда на всеки на четири години, треньорът на "Десант" се наложи над представителите на Франция и домакините от Германия и загуби минимално на полуфинала със "златна оценка" от състезателя на Великобритания, който стана и европейски шампион. Така варненецът, за когото това беше последно състезание в кариерата му, дублира успеха си от 2011 година, когато също се изкачи на третото място.

"Изключително съм доволен, че успях да привлека Ивайло Попов за треньор в клуба. Много стойностен и принципен човек, невероятен състезател и изключителен треньор, който не само развива физически и технически най-малките ни състезатели, но възпитава колективен дух в залата. За много кратко време той успя да създаде сплотена общност от децата и техните родители, единственият треньор, за който ми е известно, че познава всеки един родител по име и контактува с тях преди и след всяка тренировка. Както виждате, за много кратко време той успя да изгради боеспособен отбор, който да представя успешно Варна на джудо-татамито.", сподели Николай Добруджански, председател на "Десант".
Следващите два месеца са изключително натоварени за клуба. На 30 май ММА-състезателите ще вземат участие в държавното първенство по ММА в гр. Враца. Състезанието е и квалификация за национален отбор при мъжете, който ще представя България на световното първенство в Лас Вегас, САЩ, между 5 и 11 юли тази година. Очакванията на Добруджански и вторият ММА-треньор в клуба Димитър Димитров са за поне пет медала и четирима състезатели в разширен национален състав. Седмица по-късно стартира и подготвителния лагер на националите, който ще се проведе на българското черноморие. Джудо-състезателите ни след кратка почивка започват подготовка за Световните джудо игри, които ще се проведат след един месец, на 12 и 13 юни, в Пазарджик.

"Както виждате, календарът ни е доста натоварен и искам да изкажа своята благодарност на всички родители и трениращи в клуба за спокойната обстановка, която създават на състезателите и треньорите. За пореден път благодаря и на ОП "Спорт Варна" и неговия управител г-н Николай Костадинов за чудесните условия в залата ни в спортен комплекс "Простор", където провеждаме тренировъчната си дейност. Въпреки натовареността на залите и многото клубове, които развиват дейността си там, създадената организация позволява и на нас, и на колегите от другите клубове, да подготовяме състезателите на най-високо ниво.", каза в заключение председателят на Десант.