Терористът със сака-бомба изчезнал в Бърно

Крими

18-05-2015, 09:32

Снимка:

vojvodina.com

Автор:

varnautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Бомба в автобус от Прага за Варна

Пътниците от фаталния автобус пристигнаха невредими във Варна

Младеж на около 25 години качил в автобуса от Прага за Варна сака с взривното устройство. Това разказват пътниците, които вече се прибраха невредими във Варна, макар и с 18 часа закъснение.

Взривното устройство беше открито в събота следобед, докато рейсът, превозващ предимно наши строители в Чехия, е бил в Будапеща, съобщиха от фирмата превозвач "Омега Груп".

Сакът, в който била бомбата, бил качен в багажното от пътник с билет от Прага до Братислава. В Бърно рейсът спрял за почивка. Младежът слязъл с останалите пътници и повече не се върнал. Това разказа пред бТВ шофьорът на автобуса Драгомир Петков, който е и собственик, и управител на фирмата-превозвач.

След като тръгнали отново в автобуса замирисало на ацетон или някакъв разтворител. Шофьорът и представител на фирмата, който пътувал в автобуса, слезли и отворили багажното. Извадили един от саковете - малък и тъмносин на цвят, от който видимо течало нещо. "Колегата на шофьора го отвори и побягна. Вика: "Бягайте, това е бомба!", разказват пред БЛИЦ пътниците, които рано тази сутрин пристигнаха на автогарата във Варна. Според тях в сака имало бензинова туба, която се разяла, а до нея била бомбата - увита в някакъв плат. "Полицаите на място казаха, че било нещо памучно или вълнено – сигурно, за да се възпламени по-лесно. Ние не видяхме бомбата, но момчето и шофьора казаха, че била с часовников механизъм. Всички се бяхме дръпнали настрани, шофьорът изтегли и автобуса. Ако бомбата беше гръмнала в Бърно, щеше да има много жертви, защото паркингът беше пълен с коли, имаше също бензиностанция и заведение с много посетители", разказват хората.

Според инаформацията, която местните полицаи дали на шофьора, взривното устройство е било с голям тротилов еквивалент. На мястото е бил изпратен сапьорски екип, който е обезвредил бомбата. Все още не е ясно дали собственикът на сака е заловен. Според името на билета му се предполага, че е чех или словак.