Заради наградата от 40 000 евро намериха двойник на изчезналия във Варна германец

Пропадна надеждата на родни мошеници да вземат наградата

Невероятна история изникна покрай драмата с изчезналия германец Ларс Митанг. След като бе обявена награда от 40 000 евро за намирането на 28-годишния немски младеж, който изчезна на 8 юли миналата година на летището във Варна, последвало позвъняване от София до Германия. В него се обяснявало, че Ларс живее като клошар в столичен парк. Изпратени били и снимки.

Веднага фотосите били предоставени на специална лаборатория в Германия. Макар че на тях са се виждали само ухото и части от лицето на Ларс, експертите заключили, чеима вероятност 80 на сто това да е издирваният вече година младеж. Частният детектив Гютик и майката на изчезналия Сандра пристигнали в София за разпознаване. Когато обаче отишли в градинката и намерили снимания клошар, се оказало, че той е почти пълен двойник на Ларс. Но бил българин. Така пропадна надеждата на родни мошеници да вземат наградата. Пропадна обаче и надеждата на Сандра, че с инът ѝ е жив и е някъде в България.

От изчезването на Ларс миналото лято на летището във Варна полицаи и частни детективи ровиха за него къде ли не. През есента във Варна тръгна слух, че немецът живеел в изоставена постройка във вилната зона на крайния квартал Владиславово. После се появи информация, че бил забелязан в местността Побитите камъни.

Търсиха го дори в Шумен, тъй като се предполагаше, че Ларс е тръгнал пеш за София, откъдето имал намерение да се прибере в родината си. Там обаче се оказа, че Ларс има двойник англичанин. По едно време издирваха немеца дори ловци по поречието на река Струма.

28-годишният Ларс Йоахим Митанг, работник в топлоелектрическа централа в родината си, изчезна безследно след едноседмична почивка на Златни пясъци. По време на едно от нощните излизания компанията на Ларс се сбива с футболни фенове. При мелето германецът е силно ударен по главата и му се пуква тъпанчето.

По тази причина на 7 юли след преглед от лекар на Ларс му е забранено да лети със самолет. Германецът не се качва и на резервния полет към дома ден по-късно. Въпреки че отива на летището заедно с целия си багаж, след преглед от доктор той зарязва куфарите си, мобилния си телефон и паспорта и хуква да бяга през оградите на аеропорта. Оттогава следите му се губят.

По време на престоя си в Златни пясъци младежът участвал в алкохолни турове и най-вероятно е приел наркотици. Предполагаше се, че заради ефекта на дрогата Ларс е избягвал местата, където има много хора. За осигуряване на средства за издирването на младежа неговите близки и приятели организираха благотворително парти. То се проведе на 18 октомври в малкото градче Аверлак. В подкрепа на издирването бяха създадени и групи във фейсбук. Едната е на български и се казва "Намерете Ларс Митанг", а другата е на немски.

Моля ви, помогнете ни да открием нашия приятел и колега, обърна се към варненци неговата приятелка Ели Гаворо. "Ларс е мой приятел. Познаваме се от около 7 г. Той е спокоен и уравновесен. Не е конфликтен. Тренира футбол, но не е фанатик. Работи и през последните години непрекъснато учи и се преквалифицира", разказа Франк Сорге, приятел на Ларс.

"Здравейте, уважаеми българи! Обръщам се така към вас, защото за всичките безкрайни 160 дни и нощи нито един от вас не злоупотреби с голямата трагедия, която сполетя мен и детето ми. Моля ви, моля всеки, който знае макар и мъничка частица информация, която ще помогне да намеря сина си, да я сподели с нас. Аз съм майката на Ларс. Той е моят божи дар и откакто го няма, няма живот за мен И знам, че така ще бъде до края на дните ми, ако не направя всичко за неговoтo здраве, живот и щастие", обърна се към българите майката Сандра Митанг.

"Има вероятност изчезналият Ларс Митанг да се намира в района на Побитите камъни, в някое село край Девня или Аксаково. Това е една от последните информации, която разследващите старателно проверяват. Има съмнения, че Ларс се крие в някоя къща и излиза само вечер", заяви Илиана Симеонова, асистент на частния детектив Андреас Гютик. Германският специалист се зае с разплитането на мистериозния случай.

Самият Гютик пристигна във Варна заедно с майката на изчезналия още миналото лято. Известният частен детектив заяви, че работи дори с ЦРУ и Интерпол, че фирмата му охранява папи и короновани особи. Той успя да намери следи от Ларс, които обаче и до днес не са помогнали за откриването му.

"Ларс е видян до Варна, в района на село Слънчево, на стария девненски път. Там минават камиони и има много проститутки. Една от тях е говорила с него. Тя знае немски език. Направихме й очна ставка с друга проститутка и наистина се оказва, че не лъже момичето. Тя каза, че го е видяла на пътя, заговорила го е и той й обяснил, че живее в един голям хотел. Имал е тикове, ходел е на една страна и понеже тъпанчето на лявото му ухо е спукано, той се хващал с ръка за дясното ухо, за да може да чува. Изглеждал уплашен. Ларс явно не е бил добре психически и може дори да не знае кой е. В района голям хотел няма, има големи ромски къщи. Може да живее в някоя от тях, може и да бърка по кофите и никой да не знае кой е", предположи тогава детективът. Гютик заподозря, че на Ларс е сипан синтетичен наркотик тайно в дискотеката и че това е отключило наследствено психическо заболяване.

"Възможно е в питието на Ларс да е сипан синтетичен наркотик с продължително действие. При хора като него, които не са употребявали наркотици и не са били пристрастени към алкохола, дрогата нерядко отключва параноични реакции, води до продължителни депресии и страхови неврози. Правил съм консултации с германски лекари и те казват, че подобен синтетичен наркотик 8 седмици може да е активен в организма на човек и да предизвиква тези реакции. След това той се връща отново в нормалното си състояние.

20-30 процента от хората обаче не могат да се върнат в нормалното си състояние цял живот. За хора в такова състояние дори светването на лампата и фаровете на кола могат да предизвикат стрес. Заприличват на животни в реакциите си. Но може да е имал и нещо генетично, което да се е отключило", обясни Гютик. Той нае частен самолет да огледа района на летището във Варна, където е видян последно младият немец.

В същото време майката Сандра обяви награда от 10 000 евро, която преди седмица бе вдигната на 40 000 евро, за вест или кост от сина й.