Протестиращите в Скопие са готови да нощуват пред Съдебната палата в очакване на оставка на кабинета

Новините

17-05-2015, 15:04

Снимка:

pixabay.com

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

След минути започва митингът на опозицията, ще се включат и албанците

След минути в Скопие трябва да започне най-големият митинг в историята на страната. Протестиращите са готови и с палатки, за да нощуват пред Съдебната палата, в очакване на оставката на премиера Никола Груевски. До този момент обаче Груевски е категоричен, че няма да напусне поста си.

Основното искане на опозицията е правителство, което ще трябва да просъществува най-малко 12 месеца, за да може да има демокрация в страната. "Всички тук искат да се изправят срещу недемократичния начин, по който се управлява страната. Ние подкрепяме един граждански протест, който обединява хората в страната", коментира Владимир Лазаревик, бивш заместник-министър на здравеопазването на Македония, пред Нова телевизия.
Авторитетните западни фактори могат да разкрият банковите сметки с парите на ключовите македонски играчи, които удължават агонията в републиката. Могат да организират и процес, както направиха срещу черногорския премиер Мило Джуканович. Може да започне съдебен процес и срещу Никола Груевски в някоя чужда държава. Това обяснява пред македонско списание професор Стево Пендаровски, македонски политик и бивш съветник по националната сигурност на президентите Борис Трайковски и Бранко Цървенковски.
Опозиционерите се надяват политическите и дипломатически преговори да принудят Груевски да приеме съставянето на преходно правителство. В противен случай, според политическите му противници, той е способен да извърши още репресии срещу собствения си народ, за да остане на власт. 

Според кореспондента на Нова телевизия в протеста се очаква да се включат и албанци, живеещи в Македония. 

an>

Според кореспондента на Нова телевизия в протеста се очаква да се включат и албанци, живеещи в Македония.