Димо Гяуров: Няма непосредствен риск за България от случващото се в Македония

Животът

17-05-2015, 10:44

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

МВнР вече предупреди пътуващите там да са с повишено внимание

Няма непосредствен риск за България от случващото се в Македония, заяви тази сутрин в ефира на Нова телевизия бившият ръководител на Националната разузнавателна служба Димо Гяуров. Според него обаче има заплахи, които не бива да се пренебрегват.

Основната е "тлеещият етнически конфликт” в Македония, но в момента няма сблъсъци от етнически характер, допълни още той.

Според Гяуров най-големият проблем е, че Европейският съюз не взима отношение и не работи за радикалното решаване на етническия проблем в Македония. Управляващата партия в страната – ВМРО – ДПМНЕ, е част от Европейската народна партия (ЕНП) и експертът препоръча представителите на това партийно семейство в Европа да вземат отношение към случващото се в Македония.

Дълъг период от време Македония няма да изпълнява минималните изисквания за членство в ЕС и НАТО”, коментира още той.
Димо Гяуров определи като несъстоятелни коментарите на руския външен министър Сергей Лавров, че напрежението в Македония е предизвикано, за да бъде спрян пътят на "Турски поток”.

Голям протест ще сепроведе днес в столицата Скопие срещу управляващите в Македония, който се очаква да бъде най-масовият досега. Анализаторите обаче не очакват протестиращите да успеят да накарат премиера Никола Груевски да подаде оставка. Опозицията обвинява премиера на страната в корупция и злоупотреби. Министрите на вътрешните работи и на транспорта, както и ръководителят на разузнаването вече подадоха оставки, посочва БТА.

Междувременно българското Министерство на външните работи (МВнР) вече предупреди пътуващите през Македония да се движат с повишено внимание и да избягват местата на масови мероприятия и струпване на хора, както и районите под полицейска охрана.

Препоръката е да се избягва и преминаването през Куманово – градът, в който през миналия уикенд беше извършена мащабна операция на македонското вътрешно министерство. Официалната позиция на властите гласи, че действията са били срещу терористична група.