Хем гладен, хем дебел

Животът

15-05-2015, 08:11

Снимка:

© Pixabay

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Учени доказаха - има "късметлии", които не отслабват и с диета

Ново проучване потвърждава това, което редица разочаровани от диетата хора вече подозират. Метаболизмът ви може да направи отслабването "мисия невъзможна". Защо - вижте отговорите, които учените дават пред www.webmd.com.

"Резултатите потвърждават идеята, че на някои хора с наднормено тегло им се налага да положат доста по-големи усилия в борбата с излишните килограми, отколкото на други, поради различия в метаболизма", посочва д-р Мартин Рейнхард от Националния институт по диабет и заболявания на храносмилателната система и бъбреците в САЩ.

Но биологията не е съдба

Балансирана диета и редовна физическа активност в продължение на дълъг период от време може да бъдат доста ефективни за загубата на тегло", добавя д-р Рейнхард.

В лабораторното проучване са участвали 12 затлъстели жени и мъже. Те са преминали тестове, за да се установи дневният им енергоразход. След това участниците са били подложени на 6-седмичен намален прием на калории. След отчитане на фактори като възраст, пол и раса изследователите са открили, че участниците в изследването, които са загубили най-малко килограми от теглото си през 6-те седмици на нискокалорийна диета, били именно тези, чийто метаболизъм става най-бавен по време на диета. Оказва е, че тези хора имат това, което учените наричат "пестелива обмяна на веществата", за разлика от бързия метаболизъм на участниците, които са успели да отслабнат най-много при изследването, тъй като метаболизмът им не се забавя при глад.

"Метаболитните реакции при намаляване на количеството на храната се различават значително при отделните хора с наднормено тегло. Пестеливият метаболизъм на някои хора е причината те да не успяват да отслабнат въпреки диетите", посочва съавторът в проучването д-р Сюзън Вотриба.

"Поведенческите фактори като спазването на диета засягат отслабването до известна степен. Но нашето изследване показва, че на проблема с отслабването трябва да се гледа по-широко и в картината да се включи и индивидуалната физиология на човека. Защото загубата на тегло е ситуация, при която пестеливата стратегия невинаги е печеливша", допълва д-р Вотриба.
Не е доказано

дали хората се раждат с различна способност

на метаболизма им да гори калории, или тези различия се появяват с времето. Според авторите на изследването са нужни допълнителни проучвания, за да се установи дали и как тези индивидуални метаболитни различия могат да се използват в борбата с наднорменото тегло. "Нашето проучване дава възможност за прилагането на индивидуален подход, за да се помогне на хората с наднормено тегло да се сдобият със здравословните за тях килограми", категоричен е д-р Грифин Роджърс, директор на Американския национален институт по диабет и заболявания на храносмилателната система и бъбреците.

Над 1/3 от възрастното население на САЩ е с наднормено тегло, което поставя тези американци пред повишен риск от диабет, сърдечно-съдови заболявания и някои видове рак. У нас "картинката" не е по-розова. Както "Стандарт" писа вчера, всеки втори българин (45%) и всяка трета българка (32,4%) между 30 и 60 г. са с повечко килограми. Още по-тревожен е фактът, че 40% от българските деца (21,9% от момчетата и 17,7% от момичетата между 5 и 17 г.) са с наднормено тегло или затлъстяване.