Салатка за рекордите на Гинес на пазара във Варна (видео)

Животът

14-05-2015, 16:27

Снимка:

© Varnautre.bg | Ивайло Борисов

Автор:

Росица Колева

Всичко от Автора

Близо трикилограмовата салатка събра погледите на търговци и купувачи

Зелена салата със сензационни размери събра днес очите на клиенти и търговци на Централния пазар във Варна. Популярният за сезона зеленчук, който в повечето случаи тежи 150-200 грама, днес бе звездата на пазара, защото екземпляр от него е достигнал до внушителните 2,760 кг. 

Близо трикилограмовата салатка е отгледана от производителката на зеленчуци Гина Пенева, която, притежава оранжерии в село Припек, Варненско. "Занимаваме се с производство на зеленчуци от 24 години", разказа Пенева. 

За гигантската салата тя разказа, че е от холандски нов сорт, който тази година засяла за първи път. "Много вкусни и хубави, не горчат. По празниците ги купуваха много, но колкото повече се разреждат, толкова по-големи стават и така стигнаха до такива размери", обясни производителката. Освен салатата рекордьор, още около 20 от салатките, произведени от Гина, са с непривични размери. "Хората обаче не ги купуват, защото никой не вярва, че това е отгледано по естествен път. Съмняват се че имат нитрати, пестициди, а всъщност те са абсолютно чисти. Само веднъж съм ги торила", посочи още жената и допълни, че семейството й се храни с тях. "Имам внуци, ако не бяха чисти не бих им дала от тази салата", каза Пенева. 

Освен със сензационни размери, салатката може да се похвали и с атрактивна цена. Докато екипът на Varnautre.bg снима униклания екземпляр, той бе купен за  сумата от 3 лева. 

Гина Пенева обмисля да кандидаства за Рекордите на Гинес с отгледаната от нея салатка. "Не знам каква е процедурата, но ще проучим", завърши тя.