Хеликоптери тренират спасяване на тежко болни във Варна (видео)

Животът

14-05-2015, 13:55

Снимка:

УМБАЛ "Св. Марина"

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

"Св. Марина" е единствената болница у нас с лицензирана хеликоптерна площадка

Пострадали хора получиха спешна помощ с помощта на хеликоптери Пантер от морската авиобаза "Чайка" по време на учение във Варна. Аварийно-спасителните дейности бяха отработени в УМБАЛ "Св. Марина", която е единственото здравно заведение в страната с лицензирана хеликоптерна площадка. Благодарение на нея болницата може да приема тежко пострадали пациенти от цяла Североизточна България.

"Света Марина" е единствената високотехнологична болница в тази част от страната, която оказва квалифицирана помощ на всички пострадали, както и на тежко болни пациенти. Регионът, който покрива, е много голям и специфичен, заради черноморската ни граница. Това налага честото оказване на спешна медицинска помощ на членове на екипажите на корабите, които се намират в наши териториални води. В тези случаи, ако липсва въздушен транспорт, практически осигуряването на своевременна помощ е невъзможно.

Друг проблем е и отдалечеността на някои от регионите, които обслужва болницата – Добрич, Силистра, Шумен, Търговище, Бургас, Русе. Когато се касае за пациенти в тежко състояние, автомобилният транспорт, който може да се осигури, не е достатъчен и лекарите не са в състояние да окажат адекватна медицинска помощ. Най-голям е проблемът с пациенти с остри кръвоизливи, в шоково състояние, пациенти с мозъчни инсулти или с инфаркти, за които всеки час е важен.

В тези случаи до третия или до шестия час пациентите трябва да бъдат транспортирани във високоспециализирано лечебно заведение. След тези часове нищо не може да бъде направено, за да стане обратимо състоянието и човекът да бъде спасен без инвалидизация.