"Аспарухово" пее и танцува на годишнината от трагедията

Датите са окончателни, но от районното кметство били готови да се съобразят, ако има обществено недоволство

Съборът "Аспарухово пее и танцува" и тази година ще се проведе през юни. С удивление обаче съкварталците научили, че районната администрация на "Аспарухово" и читалище "Просвета" организират традиционния събор на 20-21 юни. 

Така се оказва, че аспаруховци ще пеят и танцуват точно на годишнината от черните събития, от които кварталът още носи следи. Преди година вечерта на 19-ти срещу 20-ти юни квартал "Аспарухово" бе връхлетян от невиждано водно бедствие, в което загинаха 13 души, а стотици хора останаха без домове. Точно на 20 юни няколко семейства намериха тленните останки на близките си. 

Хората от квартала смятат, че съборът "Аспарухово пее и танцува" трябва да се проведе в друга седмица. Заради липсата на усет у районната администрация от квартала се готвят да обявят бойкот на мероприятията. 

"Засега това са датите определени за събора, най-вероятно те ще останат окончателни. Даже вече се работи по мероприятията на базата на тези дати", съобщи пред Varnautre.bg кметът на "Аспарухово" Йордан Николов. Ако имало обществен натиск и недоволство обаче, от районната администрация били готови да се съобразят с хората от квартала. 

Обикновено "Аспарухово" пее и танцува" се прави през почивните дни на втората седмица на юни, които тази година са 14-15 юни. Досега "Аспарухово пее и танцува" е провеждано на датите 16 юни - през 2012 и на 14 юни през 2013-та и 2014-та. Тази година обаче районната администрация и читалището, което имало водеща роля в организацията, решили, че не било удачно първо да има празник, а след това да се отбелязва деня на трагедията. Иначе на 15 юни в "Аспарухово" ще има бирен фест. 

За 19 юни е предвидено литийно шествие и молитва в памет на загиналите, както и курбан, съобщи още кметът на "Аспарухово". На 20-ти, когато започват същинските тържества вечерта ще има концерт, като почит към доброволците, помогнали на "Аспарухово" в страшните дни на бедствието. За неделния ден в програмата е включен конкурс мини Мис и Мистър. Като цяло тържествата на традиционния събор щели да бъдат по-постни от обикновенно, именно заради това, че администрацията се съобразила с годишнината от трагедията.