Министерството на културата поиска от Ретро музея във Варна да се регистрира

Културното министерство изтъкна, че музеите се ръководят от него, независимо от вида на организацията и формата на собственост

От Министрството на културата поискаха от Ретро музея във Варна да се регистрира. Съгласно чл. 30 от Закона за културното наследство (ЗКН) частните музеи у нас могат да осъществяват дейност след получаване на разрешение от министъра на културата. В същия член  се посочва, че частните музеи са културни организации по смисъла на Закона за закрила и развитие на културата, регистрирани по Закона за юридическите лица с нестопанска цел за осъществяване на дейност в обществена полза - музейна дейност. 

Уникалният за страната ни Ретро музей във Варна приема посетители от няколко седмици и вече се превърна в атракция за гостите на морската ни столица с внушителната си колекция от перфектно реставрирани стари леки коли от бившите социалистически страни, произведени през 60-те и 70-години, както и с многобройните радиоапарати, телевизори, телефони и други автентични предмети и техника, свързани с бита ни в периода преди 1989 г..

Сега от Министерството напомнят, че разрешението за извършване на музейна дейност се издава въз основа на заявление, към което се прилагат и съответните документи, в това число и документ, удостоверяващ правото на собственост или държането, удостоверение за съдебна регистрация, проект на устройствен правилник за дейността на музея и др.

В тримесечен срок от постъпване на заявлението министърът на културата издава или мотивирано отказва да издаде разрешение за осъществяване на музейна дейност.

В чл. 25 от ЗКН се посочва също, че нов музей се създава при наличие на сграден фонд, осигуряващ условия за съхраняването на движимите културни ценности, както и при наличие на постоянен източник за финансиране дейността на музея (издръжка на сградата и персонала и средства за дейности за издирване, изучаване, опазване и представяне на движимите културни и природни ценности и образци), необходимо е и наличие на специалисти с необходимата квалификация.

В същия този член от ЗКН се казва, че музеи могат да се създават и за представяне на личности, дейности, явления и събития, както и с тематично обособени групи от произведения на изкуството, предмети и образци, които нямат качество на движими културни ценности или не са придобили качество на такива, но в съвкупност представляват научен, културен, обществен, религиозен или туристически интерес, при наличие на сграден фонд, осигуряващ условия за съхраняване и представяне на предметите. Съгласно чл. 29 на ЗКН устройството и дейността на музеите се определят с правилници, като за частните музеи те трябва да са одобрени от собственика на конкретния музей. В чл. 31 от ЗКН се посочва също, че музеите се ръководят методически независимо от вида на организацията и формата на собственост от Министерството на културата.

"Важно е също да се отбележи, че съгласно чл. 32 от ЗКН в Министерството на културата се създава и води Регистър на музеите, в който служебно се вписват:

1. националните, регионалните и общинските музеи - въз основа на акта за тяхното създаване;
2. частните музеи - въз основа на разрешението, издадено от министъра на културата.

Факт, който не може да не ни радва е, че интересът към новооткрития Ретро музей, впечатляващата експозиция в който включва много от по-известните символи на социализма, събрани с много любов и старание от варненския бизнесмен Цветан Атанасов, е сериозен. Законът за културното наследство обаче изисква новосъздаденият музей да получи разрешение за извършване на музейна дейност, тъй като само тогава той ще може да бъде вписан в Регистъра на музеите на Министерството на културата и да извършва законосъобразна дейност. За целта в най-кратки срокове Цветан Атанасов, който е събрал интересната и голяма колекция с най-разнообразни образци и автентични предмети от времената на социализма, трябва да подаде заявление в Министерството на културата, към което следва да са приложени и съответните документи, за да му бъде издадено разрешение за извършване на музейна дейност.

Министерство на културата остава на разположение за методически указания по процедурата за създаване на музейна институция", съобщиха от културното министерство.