Млади огнеборци мерят сили на "Локомотив"

Спорт

13-05-2015, 10:27

Снимка:

varnautre.bg / архив

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

Зоналните състезания по пожаро-приложен спорт пък започват ден по-късно

Стартира Областно състезание на младежките противопожарни отряди "Млад огнеборец". Надпреварата започва утре в 9,30 ч. и ще се проведе на на стадион "Локомотив". Младежите ще премерят сили в дисциплините: "Бойно разгръщане на състезателна пътека" и "400 м щафетно бягане с препятствия".

Състезанията на младежките противопожарни отряди се провеждат ежегодно. Целта е повишаване физическата дееспособност на младежите от 12 до 16 години и развиване на практически умения и готовност за правилни действия при пожари, стихийни бедствия и аварии.

В състезанието ще участват отборите спечелили Районните състезанията, провели се сред учебните заведения в област Варна. Победителите от Областните състезания ще вземат участие в Републиканското състезание "Млад огнеборец" – 2015 г. през месец юни.

Благодарение на варненската публика и общественост ще се популяризира този спорт и подготовката на млади кадри.

Ден по-късно, отново на "Локомотив" са Зоналните състезания по пожаро – приложен спорт, чиито домакин е Варна. Пожароприложният спорт е фундамент в дейността на пожарникарите за работа при гасене на пожари и ликвидиране на аварии. Той възпитава в спортуващите смелост, сила и мъжество – качества, които са крайно необходими в екстремални ситуации.

Една от основните цели на това мероприятие е проверката нивото на подготовка на състезателите от отборите по ППС, представители на РДПБЗН – Варна, РДПБЗН – Шумен, РДПБЗН – Добрич, РДПБЗН – Русе, РДПБЗН – Разград, РДПБЗН – Силистра, РДПБЗН – Търговище и ВСУ – Варна.

Освен това, резултатите от състезанието ще определят и отборите участници в XLIII Републикански преглед по пожаро – приложен спорт – Варна, който ще се проведе от 2 до 4 юни тази година.

Тази надпревара има своето огромно значение за повишаването на физическата подготовка и професионалното майсторство на огнеборците, популяризиране на пожароприложния спорт и пожарникарската професия сред младежта и населението на Област Варна.

Регламентът и правилата за провеждането му са установени в Правилника на Българската федерация по пожаро - приложен спорт, като състезанията се провеждат съгласно нейния календар.

Зоналното състезание ще се проведе, съгласно регламента в следните дисциплини:
1. Изкачване с щурмова стълба
2. 100 м пътека с препятствия
3. Пожарна щафета 4 х 100 м с препятствия
4. Бойно разгръщане от мотопомпа