Българите в чужбина искат да участват в националните референдуми

Новините

12-05-2015, 09:59

Автор:

VarnaUtre.bg

Всичко от Автора

Според сегашното законодателство национален референдум се провежда само на територията на България

До момента има внесени четири законопроекта, които предвиждат различни промени в Закона за референдумите. В нито един от тях обаче не се предлага да се промени нещо във връзка с възможността на българите зад граница да участват в прякото допитване. Това каза в предаването "Преди всички" Стефан Манов – представител на Временните обществени съвети на българите в чужбина.

Той обясни, че според сегашното законодателство национален референдум се провежда само на територията на България.

Когато беше ядреният референдум през 2013 година, секции в чужбина можеше да има само в посолствата, което е крайно ограничен брой места.

Стефан Манов каза, че на последните парламентарни избори, заради по-големия брой секции, са гласували 145 хиляди българи, които живеят и работят в чужбина. Това е ръст с 62% за САЩ и Западна Европа спрямо предишния парламентарен вот през 2013 година. В секциите в посолствата и консулствата гласа си са пуснали едва 30 хиляди души.

Депутатите знаят за този проблем, но изтъкват аргумента, че "то вие гласувате в чужбина, но гласуват и едни други в южната ни съседка". Т.е. ние разглеждаме избирателното право спрямо въпроса, който ще бъде зададен, обясни Стефан Манов пред БНР.