Петима български гении в битка за млади учени в САЩ

Животът

12-05-2015, 07:50

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Учениците ще представят своите изследвания пред журита, съставени от светила в различни научни области

Те са все още ученици, но правят наука на високо ниво. Петима българи тази година представят страната ни на най-голямото предуниверситетско състезание за наука и инженерство в света, Intel ISEF. Христо Стоянов, Григори Матеин и Марин Шаламанов от София, Васил Василев от Карлово и Петър Гайдаров от Пловдив ще се състезават с близо 1800 от най-обещаващите млади учени в решаването на въпроси, над които си блъска главата световната наука. Състезанието дава приз за употребата на оригинални изследователски методи, които откриват решенията на проблеми, свързани с утрешния ден. Проектите на българските ученици са в областите на математиката, физиката и компютърните науки.

Кой от българските състезатели ще запише да поредна година името ни в голямата предуниверситетска наука, ще стане ясно на 15 май. Всяка година над 8 млн. ученици вземат участие в местни и регионални научни конкурси, които са част от мрежата на Intel ISEF. На финала се раздава награден фонд до $5 млн. под формата на призове и стипендии.

18-годишните Васил Василев от Карлово и Марин Шаламанов от София учат в НПМГ и работят по общ проект, който представлява своеобразна революция на валутните борси.

Тяхното изследване се занимава със следното - когато човек отива в друга държава, обикновено трябва да обмени валута, но с течение на времето курсът се променя. Така може да спечелиш пари, като купиш някакво количество валута на нисък обменен курс и я продадеш на по-висок. "Това е трудно за ръчно изпълнение, тъй като, за да реши дали да купи, или да продаде, човек трябва да анализира огромни количества от данни. Решението обаче може да бъде изведено чрез компютърен анализ. Този проект използва методите на еволюцията, за да намери оптимална стратегия за търгуване на валутната борса", разказват те.

Христо Стоянов от СМГ пък е с проект в областта на информатиката, който самият той обяснява по следния начин: "Когато два компютъра се свързват през интернет, те ползват т. нар. IP адреси. Конструирането на пътя за трафика от данни е изключително несигурен и крехък процес. В момента се внедрява нова инфраструктура, която позволява удостоверяване на тези пътища. Инфраструктурата възлага на 5 организации разпределението на IP адресите и упълномощава единствено истинския собственик да използва тези ресурси. Високата централизация е изключително ефективна срещу външни заплахи, но сериозен проблем е възможността на организациите еднолично да изземат ресурси. Моят труд създава един допълнителен механизъм, който да осигурява информацията срещу злонамерени участници".

Григори Матеин, за разлика от останалите участници, не е от природо-математическо училище. Той учи в Първа немска гимназия, София. Трудът му е свързан с разработването на методология за анализ и контрол на качеството или чистотата на течности на базата на звука, издаван от тях при нагряване. Ключовият момент в това проучване е изграждане на експериментална установка, която осигурява надежден контрол върху страничните фактори като температура и обем на течността, които също влияят на звуковия спектър, издаван от нея.

Петър Гайдаров от Пловдив се прочу като момчето, решило нерешима математическа задача и влязло в топ 100 на математиците в света. Той, заедно с Христо, е сред номинираните млади таланти в кампанията "Научните чудеса на България. Неговият проект за Intel ISEF е свързан с т. нар. паркиращи функции и е доста трудно преводим на нематематически език. Проектите на финалистите са все върху въпроси, които са затруднявали научния свят в продължение на години, и лесно биха могли да доведат на големи научни открития, казват от организацията.

Учениците ще представят своите изследвания пред журита, съставени от светила в различни научни области. В минали години България е получавала редица призове в това състезание. Сред наградените бе младият математик Румен Данговски, чийто приз включваше и кръщаване на астероид на негово име. Дали още едно име на българин ще бъде свързано с небесно тяло, ще стане ясно още до края на седмицата.