Феновете на Спартак с обръщение към местната власт

Спорт

11-05-2015, 16:10

Снимка:

varnautre.bg

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

Още по Темата:

Фенове на Спартак излязоха на протест, блокираха кръстовище

Държим на навременни и адекватни мерки, които да бъдат предприети в най-кратки срокове

Феновете на Спаратк (Варна) пуснаха обръщение към представителите на местната власт.

Ето какво пишат феновете, без редакторска намеса:

Господа общински съветници, по повод предстоящите сесии на общинския съвет, на които кметът на града пое ангажимент да бъде разрешен въпроса, стоящ отдавна пред привържениците на футболен клуб "Спартак" Варна и цялата общественост на града, сме длъжни публично да изразим мнението си относно грубите нарушения допускани в продължение на повече от десетилетие от органите на местното самоуправление и на изпълнителна власт в община Варна:

1.Договорът за наем, сключен на 11.06.2001г. между държавата, представлявана от областния управител на Варненска област – Николай Пантев и „Професионален футболен клуб Спартак“ АД е със срок на действие от десет години. Поради това облигационните отношения между дружеството и общината, въз основа на които е ползван стадион „Локомотив“ са приключили на 11.6.2011г. От горното следва, че стадионът се управлява вече повече от четири години без правно основание. С акт за частна общинска собственост №5929 от 25.11.2009г., общината става собственик на имота и следва да следи за изпълнението на задълженията на наемателя – „Професионален футболен клуб Спартак“ АД, който по силата на договора за наем е следвало да освободи предоставения му стадион за общественополезни дейности и развитие на спорта, още през юни 2011г. Не става ясен отговорът на въпроса - защо до момента общината не се е погрижила за обществения интерес и за своята собственост, допускайки една фирма със съмнителна репутация да управлява имот с данъчна оценка почти 3 000 000 лева без никакво правно основание? Ние, феновете на Спартак Варна, държим да знаем дали бездействието от страна на Община Варна представлява умишлена безстопанственост или пропуск, който ще бъде отстранен в най-кратки срокове? Ако не бъдат взети мерки, държим компетентните държавни органи да бъдат сезирани за да установят има ли извършено престъпление.

2.Ние, феновете на Спартак Варна, държим обществеността на град Варна да знае, че твърденията относно причината, поради която не е поискано освобождаването на стадион Локомотив са абсолютно несъстоятелни, дори и обидни. Не можем да се приеме, че стадионът е оставен за безвъзмездно ползване и управление, включващо преотдаване на прилежащите площи, единствено поради факта на направените вложения. Последното е в остър разрез с уговореното в гореописания договор за наем от 11.06.2001г., в който е изрично е установено, че след прекратяване на договра НАЕМОДАТЕЛЯТ(Община Варна) получава безвъзмездно направените от НАЕМАТЕЛЯ подобрения. Такива твърдения показват или груба некомпетентност, или целенасочени действия против интересите на общината и на нейните граждани.

3.Разпореждането с общинска собственост извършено с Решение по Протокол №42 от 09.06.2006г. и Решение по Протокол №45 от 28.09.2006г., с което общинските съветници на град Варна апортират в дружеството „Спортен комплекс Спартак“ АД общински имоти по своята същност представлява кражба от жителите на град Варна. Непаричната вноска, оценена на 3 202 000 лева, към момента на вземането на решението за нейното извършване, може и да е имала формално законново основание, но днес, когато вече футболен клуб „Спартак Варна“ не съществува, наличието на публично - частно партньорство между Община Варна и „Барето Ауто“ ЕООД, а по настоящем между общината и фирма „Инжстрой“ ЕООД е крайно ненужно, дори вредно за жителите на Варна. Създаденото дружество „Спортен комплекс „Спартак“ АД, отдавна е престанало да извършва функциите, за които е било създадено. Поради, това ние, феновете на Спартак Варна, искаме Община Варна да излезе от така сформираното дружество и да изтегли апортираните имоти в него, поради отпадане на предпоставките за съществуването му. Следва да се отбележи, че като предмет на дейността на „Спортен комплекс „Спартак“ АД е записано „организиране и провеждане на спортни събития и меропрития...“, което представлява поет ангажимент към общината, въз основа на който е взето и решението за тази непарична вноска. Неизпълнението на това задължение от страна на „Спортен комплекс „Спартак“ АД е основание, да поискаме разваляне на така създаденото дружество, поради неизпълнение на поетите задължения, както и за връщането на стадион „Спартак“ обратно на варненци, и в частност на привържениците и благодетелите на футболен клуб Спартак Варна. Освен гореизложеното, общинските съветници сте обосновали своето решение на Закона за публично-частното партньорство, но вече основанието за съществуване на такова партньорство отсъства, тъй като закона приема, че за разпореждането с недвижимо имущество, собственост на общината е нужно да бъде извършено в „обществен интерес“. Общественият интерес днес изисква това престъпно съдружие да бъде развалено и стадионите, спортните зали и всички други обекти за осъществяване на спортни дейности да бъдат върнати обратно на техните собственици – гражданите на град Варна.

След масовото обществено недоволство през 2013-та година, се надяваме града да бъде управлява по справедлив и прозрачен начин изцяло подчинен на обществения интерес. Недопустимо е общинската собственост, която съгласно Конституцията на Република България следва да бъде управлявана единствено в интерес на гражданите на общината, да бъде предоставяна безвъзмедно на фирми със спорна репутация посредством публично известни схеми за „приватизация“. Ние, като будни граждани, част от гражданското общество на Варна, заявяваме, че няма да останем безучастни свидетели на това дългогодишно ограбване на варненци и на любителите на спорта в този град и ще се борим по всички начини срещу беззаконието, което се установило като модел на управление в обичаният от нас град. Държим на навременни и адекватни мерки, които да бъдат предприети в най-кратки срокове.