Полицията: Джебчийските кражби намаляват

Крими

11-05-2015, 14:41

Снимка:

Фейсбук група "Хвани джебчийка, спаси турист"

Автор:

VarnaUtre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Цивилни полицаи тръгват по автобусите

Камери ще следят за джебчийки и вандали на Главната

Джебчийките пак плъзнаха по магазините

От началото на годината са регистрирани общо 45 случая

За 2014 година има значителен спад в броя на регистрираните джебчийски кражби – 244, като за 2013 г. те са 342. От началото на 2015 г. до сега са регистрирани общо 45 случая, а за същия период на 2014 г. те са 110, за 2013 г. - 147. Това показват официалните данни на полицията.

Според справката в бюлетина, през последните три дни са станали две джебчийски кражби. Едната на портмоне, намиращо се в дамска чанта, оставена без надзор в търговски обект, разположен на територията на търговски център. Вътре е имало документи и банкови карти. По-късно крадците са изтеглили 2000 лв.

При втория случай е задигнато портмоне с 1800 евро, 180 лв. и 10 000 казахстански тенги, отново от голям търговски център.

"Към настоящия момент продължава да работи сформираната през ранната пролет на 2014 г. специална група, която работи по направление джебчийски кражби. Екипите са съставени от цивилни полицейски служители, които са мобилни, с раздвижено работно време. Целта на тяхната работа е да се обхванат основните точки, установени като рискови, а именно – големите търговски центрове, района на Автогара – Варна, Катедрален храм "Св. Успение Богородично", районите на пазарите и големите болнични заведения. Цивилни служители се возят и в най-рисковите автобусни линии – 148, 409, 14. Тези мерки ще продължат да бъдат реализирани и разработвани и за напред. Активно се работи съвместно с охраната на всички центрове и търговски обекти с цел да се обхване максимално голям периметър и с цел да се действа възможно най-ефективно срещу нашествието от джебчийки. Екипите на полицията се насочват в зависимост от ситуацията и от подадените сигнали за поява на симнителни лица", отчитат от полицията.

Криминалистите препоръчват предпазливост, грижливо отношение към парите и дискретност при пазаруване и съхранение на ценните вещи.
Ето и част от техните съвети:
- Добре е да не се носят големи суми пари, а ако все пак се налага - да бъдат разделени на части и поставени на различни места. При разплащане на сметки, да не се отваря широко портмонето, за да не се изоастря вниманието и интереса на джебчиите.

- При попадане в навалица, чантите трябва да бъдат притиснати плътно до тялото, отпред, така че контролът над тях да е непрекъснат. Предпазливост е необходима и при пазаруване в магазините. Портфейлът или парите не бива да се оставят без надзор. Без значение дали пробваме дреха, хапваме в заведение или просто сме седнали за почивка на пейка не трябва да оставяме без надзор своите вещи. Отговорността е наша! Оставена без надзор една чанта става лесна плячка за всеки крадец.

Полицейските служители напомнят на гражданите да бъдат предпазливи и при съхранението и ползването на банкови карти. Често срещана, но изключително неразумна практика е пин-кодът да бъде съхраняван в един и същ портфейл с банковата карта.

- При ползване на банкомат, гражданите трябва да се уверят, че хората изчакващи зад тях нямат видимост към клавиатурата, на която набират пин-кода и задължително да закриват клавиатурата с ръка. Препоръчва се използването на банкомати, разположени вътре в сградите на банки, достъпът до които е ограничен и са под денонощно видеонаблюдение. Така се намалява рискът от кражба на пари непосредствено след изтеглянето им или други възможни престъпления.

Характеристика на джебчийските групи от последните години е и това, че са добре изглеждащи и актуално облечени млади жени, понякога дори непълнолетни, които лесно се сливат с различни многобройни групи. Движат се обичайно на групи от три до пет жени на различна възраст и с различна визия.

Сценариите, които се разиграват се сменят често, групите променят броя и състава си, местата за действие също са обект на чести промени. Бързо мобилни групи са и дейсвията им са гъвкави, винаги съобразени със ситуацията и обстоятелствата.

Най – чести обекти на престъпленията са дамски и мъжки чантички, портфейли, телефони и други аксесоари, които биха могли да съдържат ценни вещи, но в същото време веднага могат да бъдат скрити. Интересуват се преди всичко от парите, защото всяка лична вещ може да ги уличи в извършване на престъплението. Честа практика е да изхвърлят лични документи на видни места, където да бъдат намерени.

Потърпевшите са както българи, така и чужденци. Разделението не се прави по признак националност, а според атрактивността на набелязаната цел. С времето всяка от "занаятчийките" развива усет към потенциалните жертви – преценяват се добре възможностите, разсеяността на обектите, осигуряването на прикритие. Чужденците като цяло са по-лесни жертви, тъй като не са подготвени за този род престъпления, не очакват да им се случи подобно нещо, а освен това незнаят как да реагират в последствие.

- Джебчийките са там, където има струпване на хора, защото там са парите, ценностите и възможностите. Обикновено обирите са в магазини за дрехи и обувки, търговските центрове, в пиковите часове на градския транспорт по време на качване и слизане, по време на пътуване. Умело биват използвани навалицата около пазарите и местата за масово събиране на хора. Извършителите на този род кражби се възползват от всеки миг на разсеяност и ловко отнемат портфейли от преметнати през рамо дамски чанти и външни джобове на дрехи със свободна кройка; дебнат за оставени без надзор вещи на плажа, в заведения за хранене и барове. Дори майките с колички не са защитетни – улисани в грижа за детето и натоварени с различни неща, те често закачат своите чанти на детската количка и създават "идеални" условия да се превърнат в плячка.

- Ескалаторите, асансьорите, автобусите от градския транспорт (особено дългите линии като 409 през лятото и 148) и спирките са изключително рискови места, където се концентрират групите от джебчийки, тъй като там има традиционно струпване на хора на тесни пространства, където побутването, „неволното” подпиране и близко разстояние между хората е неизбежно. Често предлагат помощ на възрастни или затруднени хора, като междувременно ги обират.