Суперсекретна служба пази свидетелите

Крими

11-05-2015, 09:32

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Бивш шеф от НСО командва Бюрото, служителите тренират като командоси

Суперсекретната служба Бюро за защита на свидетелите към главния прокурор пази хората, които съдействат на разследващите за разкриването на тежки умишлени престъпления. Абсолютно всички подробности за нейната работа са тайна. Секретен се оказва дори броят на свидетелите, за чиято сигурност бюрото се грижи, по разследвания на какъв вид престъпления помагат тези свидетели и от кои градове на страната са, както и има ли защитени свидетели, изпратени в чужбина."Бюрото за защита не може да отговори на нито един от въпросите ви, защото това е класифицирана информация с оглед на защитата на свидетелите", съобщи за "Монитор" говорителят на главния прокурор Сотир Цацаров Румяна Арнаудова.

Структурата беше създадена през миналото лято с изменение на Закона за защита на лица, застрашени във връзка с наказателно производство. Той урежда условията и реда за осигуряване на специална защита от държавата на застрашените свидетели по разследването на тежки умишлени престъпления, както и на пряко свързани с тях хора. Условието един човек да стане защитен свидетел е неговите показания, обяснения или информацията да са от съществено значение за наказателното производство.

Специална защита могат да получат свидетели, частни обвинители, граждански ищци, обвиняеми, подсъдими, вещи лица, поемни лица, осъдени и свързани с тях – възходящи, низходящи, братя, сестри, съпрузи или хора, с които се намират в особено близки отношения. След включването им в Програмата за защита на свидетели те могат да получат физическа охрана, охрана на имуществото, временно настаняване на безопасно място, промяна на местоживеенето, на работата, на училището или преместване в друг затвор. Пълната промяна на самоличността е най-крайната мярка, когато друга не би дала ефект. Мерките за защита може да се прилагат заедно или поотделно, временно – докато има причина за тях, или постоянно. Обработването на лични данни на защитените лица е държавна тайна. Сътрудниците на разследването и на правораздаването могат да получат освен защита социална, медицинска, психологическа, правна или финансова помощ. Средствата са от бюджета на съдебната власт.

Физическата охрана може да бъде денонощна, за определени часове или за определени случаи. Въпреки законовата възможност тайните свидетели не са много, съобщават източници. Основното притеснение е разкриването на тяхната самоличност. В малка държава като България, където все изтича информация отнякъде в някакъв момент, всичко се знае, коментираха пред вестника хора от кримиконтингента. Не е тайна, че основните свидетели при разплитането на тежки престъпления в организираната престъпност са "пропели" хора "отвътре".

Усилията да бъдат защитени ефективно защитените свидетели наложиха предишната структура – специализираният отдел "Бюро по защита" в Главна дирекция "Охрана" към министерството на правосъдието, да бъде преобразувана в Бюро по защита при главния прокурор. Контролът върху него се осъществява от Съвет по защита на застрашените лица. В него влизат министърът на правосъдието, вътрешният министър, представляващият ВСС, председателят на ВКС, главният прокурор и председателят на ДАНС. Съветът по защита заседава в 3-дневен срок от постъпването на предложението за защита на свидетел. Решенията се вземат с мнозинство повече от половината от присъстващите членове и са окончателни.

Включването в Програмата за защита на свидетели се прави по предложение на окръжния прокурор, а в съдебното производство – на съдията-докладчик, до главния прокурор. Предложението се прави служебно или по искане на застрашения, на разследващия орган, на наблюдаващия прокурор или шеф на затвор.

Бивш шеф от НСО командва Бюрото
Бюрото за защита на свидетелите се ръководи от бившия зам.-началник на НСО полк. Калин Иванов. На 26 февруари м.г. той напусна службата за охрана заедно с нейния началник бригаден генерал Тодор Коджейков. От НСО съобщиха тогава, че двамата ръководители са подали оставки по лични мотиви. Калин Иванов е бил личен гард на политици и управляващи.

Тренират като командоси
Служителите в Бюрото за защита на свидетелите тренират за добра физическа подготовка, която е необходима за охраната на застрашените лица, твърдят информирани източници. Числеността на работещите в бюрото също е класифицирана информация. Не е ясно и къде се намира то. В обществена поръчка от миналата есен за доставка на фитнес оборудване и аксесоари за тренировки е посочен адресът на бившата сграда на столичното следствие на ул. "Майор Векилски" до Софийския затвор.

Ако доставката е осъществена, служителите на бюрото имат на разположение боксови чували, бягащи пътеки, гребни тренажори, лостове, тежести за щанги и дъмбели, гири, преса за гърди, портален скрипец, лежанка, пейка за коремни преси, както и електрошокови пистолети, които работят при температури от -20 до 50 градуса. За работата си бюрото разполага и с коли с висока проходимост.