34 000 души се "подписаха" за създаване на Зоополиция към МВР

Това е най-популярната петиция в интернет за тази и за миналата година

Близо 34 000 души подкрепят петицията в интернет за създаване на Зоополиция към МВР. Точната бройка към днешна дата е 33 980 "подписа". Създадена е на 21 септември 2014 година. Оказва се, че за миналата и за 2015-та това е най-популярната петиция.

Инициатори са варненските зоозащитници от КГБ (Група за Контрол и Грижа за бездомните животни).

"Поради зачестилите случаи на насилие над животни, безотговорно поведение на собственици към домашните им животни и поради случаите на пострадали от агресивни животни хора. Поради неспособността на държавата да се справи с нарастващата популация от безстопанствени животни при така действащото законодателство. Настояваме за създаване на специализирано звено Зоополиция към МВР, чиято дейност да е изключително и само за престъпления спрямо животните. Към момента отговорните общински служби не успяват да се справят с проблема поради липса на достатъчно правомощия и така заложените в ЗЗЖ и НК изисквания не се прилагат ефективно. За да може да се спазва Закона за защита на животните и Чл. 325 от Наказателния кодекс е нужно да се създаде контролен орган с повече правомощия. Подобни структури има в почти всички страни на ЕС.", заявяват от КГБ в петицията.

Според тях създаването на звено Зоополиция към МВР ще помогне за:

- Намаляване на случаите на хора, пострадали от агресивни животни, чрез осъществяване на проверки в случаите на безотговорно поведение на стопаните. Провеждане на досъдебни следствени действия в случаите на пострадали хора.

- Намаляване на популацията на безстопанствените животни, чрез контрол върху безразборното и нерагламентирано развъждане на животни.

- Осъществяване на по-строг контрол и санкции на собствениците, изхвърлящи домашните си любимци на улицата.

- Намаляване на случаите на насилие над животни чрез провеждане на досъдебни следствени действия, които да спомогнат за осъдителни присъди според действащото законодателство.

Петицията за създаване на Зоополиция, можете да подкрепите тук.