Обзор на първия ден от Световната купа: Валентина Рашкова на финал

Спорт

08-05-2015, 15:59

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

Още по Темата:

Световната купа - ден втори

Щастлива съм, че успях да го направя още при първото ми участие на Световна купа

Валентина Рашкова изигра отлично съчетанието си на смесена успоредка и с 6-ти резултат се класира за финалите на Световната купа по спортна гимнастика и акробатика във Варна.

Националката ни, която преди една година на Европейското първенство в София счупи бедрена кост, за пръв път игра на Световна купа и демонстрира солидна психика в конкуренцията на легендата Оксана Чусовитина (Узбекистан) и европейската шампионка в многобоя Джулия Щайнгрубер (Швейцария).

"Бях уверена, че мога да играя солидно и знаех, че ако не допусна грешка ще успея да вляза във финала. Щастлива съм, че успях да го направя още при първото ми участие на Световна купа. В събота определено напрежението ще е по-малко и се надявам дори на още по-добро класиране", сподели Рашкова.

"Поздравления за Валентина, която се завърна по великолепен начин след една изключително тежка травма. Оценката и означава, че тя има потенциал и за още по-добро представяне в бъдеще. С класирането й на финал сме изпълнили половината от поставените цели. Знаете, че стремежът ни е да имаме поне двама български представители във финалите на Световната купа", коментира председателят на Организационния комитет Йордан Йовчев.

На смесена успоредка с първи резултат за финала се класира Юна Дуфурне (Франция) – 14.100. Джулия Щайнгрубер остана втора – 13.800, а трета е Чусовитина – 13.333.

На прескок Албена Златкова за съжаление остана на нищожните 0.017 точки разлика от място във финала на прескок. Нейният сбор от двата опита е 13.083, докато 8-ата Тутя Йълмаз (Турция) има 13.100. 10-тото място пък е за Ралица Милева – 13.067. Над всички беше 40-годишната Оксана Чусовитина – 14.600. В тройката влязоха още Тея Белак (Словения) – 14.084 и Джулия Щайнгрубер (Швейцария) – 14.000.
На земна гимнастика Мартин Ангелов също нямаше достатъчно късмет и остана на 11-то място, а Димитър Димитров е 19-ти. Най-добре се представи Енрике Сепулведа (Чили) – 15.450, пред Жига Силч (Словения) – 14.950 и Артьом Долгопят (Израел) – 14.750.