Учители искат и 21 май да е неучебен

Животът

08-05-2015, 08:06

Снимка:

© Varnautre.bg / Архив

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

До директорите е изпратено писмо, от което става ясно, че 25 май ще бъде неучебен ден

21 и 25 май да бъдат неучебни с цел по-добра организация на държавното външно оценяване, матурите и честванията по случай Деня на българската писменост и култура на 24 май. Това предлагат от синдикат „Образование” към КТ „Подкрепа”. 21 май е денят между двете матури и външни оценявания. Според синдикатите за учителите и администрацията би било трудно да създадат добрата организация за провеждането им, ако на 21 май се учи.

Огромна част от учебните заведения в България са на двусменен режим на учебно-възпитателния процес. Родителите и учениците са притеснени за това как учениците, които са втора смяна и свършват занятия в 19 ч.  часа на 22 май, ще бъдат готови и мобилизирани за теста рано на следващата сутрин, пише в становището на синдикатите. Те допълват, че още по-трудно би било създаването на организация от директорите на училищата за деня 22 май, при условие, че учителите и администрацията са работили до 20 часа предишния ден. Доста учебни звена са решили да ползват спортния си празник на този ден, но твърде много от тях са го използвали вече по-рано.

Синдикатите настояват в писмото си да се спази традицията и да не се учи на 25 май, деня след празника на българската просвета и култура и  славянската писменост. До директорите е изпратено писмо, от което става ясно, че 25 май ще бъде неучебен ден.