Джакпотът става минимум милион

Парите

07-05-2015, 08:00

Снимка:

© Varnautre.bg / Архив

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Цената на колонка се увеличава с 15 стотинки

Oт 10 май се въвеждат промени в някои от игрите на Българския спортен тотализатот, като най-много това важи за "6 от 49". Премахва се второто теглене и вече ще има само едно, в което ще се печелят от тройка до шестица. Цената се увеличава с 15 стотинки, но въпреки това тези 85 стотинки остават най-малкият залог от всички хазартни игри у нас. Така се гарантира, че тройката ще бъде по-голяма от парите за един фиш с попълнени четири полета.

Досега това често не се случваше. Друга важна новост е, че винаги след падане на шестица в следващия тираж джакпотът ще стартира с гаранирани минимум 1 милион лева. Като се прибавят към тях и постъпленията - например 150 000 лв., така всеки тираж ще се започва с джакпот от над милион. Дори и да падне два пъти в седмицата.

Това съобщи в интервю за вестник "Труд" шефът на тотото Дамян Дамянов. "Играта "6 от 42" се запазва в същия вариант, както и "5 от 35", но в нея увеличаваме цената с 5 стотинки и става 50 ст. И тук целта е печалбите да нараснат, защото наблюденията ни показват, че "5 от 35" е много популярна сред хората.

Променяме и правилата за играта "Втори тотошанс" и вече няма да има парични печалби, а само един автомобил. Проучванията ни показаха, че е по-добре парите да се прехвърлят за тройки и четворки и така вече от всички пуснати фишове в трите игри, без "5 от 50", ще се тегли само един автомобил. Играта "5 от 50", която стартира през 2014 г., не беше достатъчно добре промотирана и засега все още хората играят по-малко. В нея предвиждаме залогът да остане 1 лев, но да увеличим атракцията. Затова при падането на джакпота новият ще стартира от гарантирани 2 милиона лева. С тези промени очакваме да се увеличат тройно милионерите от тотото годишно", разясни още Дамянов.

Ще се промени и начинът на изплащане на парите на късметлиите, посочи шефът на спортния тотализатор. "Всеки, ударил джакпот, получава 500 000 лева в срок от 45 дни, а не както досега цялата сума. Останалите пари ще се изплащат на равни вноски до 7 години, като в зависимост от джакпота ще се изчисли по колко пари на месец ще получава късметлията. Например, ако падне джакпот от 3,5 млн. лева, спечелилият го ще взема на месец по 30 000 лева на дата, която се определи от него. Ако джакпотът е по-висок, ще се изплащат и повече пари месечно за тези 7 години. В "5 от 50" ще се прави по същия начин, но срокът ще е 14 години. И там минимумът е 30 000 лв. всеки месец - или 1000 лева на ден. Колко хора в България живеят с 30 000 лева гарантиран доход и 500 000 като начало? Това са огромни възможности пред печелившите да уредят живота си по прекрасен начин, гарантирайки си стабилност и сигурност", смята Дамянов.

Спортният тотализатор планира и да запоне да обявява имената на спечелилите големи печалби."През годините тотализаторът е направил много хора милионери и почти всички останаха анонимни. Съвременните психологически изследвания и световните практики за отговорна игра доказват недвусмислено, че сдобиването изведнъж с милиони може да съсипе човек и напълно да обърка живота му. Това е т.нар. синдром на внезапното забогатяване. Шокът и стресът, който изживява човек, станал милионер за една нощ, са огромни. В голям процент от случаите се стига до психически сривове, чувство за вина, вземане на неадекватни решения и буквално профукване на парите за няколко месеца, разбиване на семейства и дори до болести. При новите правила тези рискове ще бъде минимизирани. Всеки нов милионер ще има време да се адаптира към новата ситуация, плавно да променя живота си към по-добро, да взема обмислени и разумни решения как да ползва парите, ако иска да ги инвестира и увеличава", обясни Дамянов.

Той допълни, че тотото получава упреци за непрозрачност с печелившите. "Като държавно предприятие основната ни цел е да подпомагаме спорта, но да го правим открито и прозрачно. Не искаме да трупаме негативи, които не са верни. Затова искаме участниците да излязат от анонимност, както е в други цивилизовани държави в Европа и САЩ. Живеем в такова време, в което бихме искали това и у нас да се промени. Що се отнася дали е опасно - мисля, че е по-опасно, когато човек спечели голяма сума, да се прикрива. Тогава той е по-уязвим за недоброжелатели. Като директор на тотото съм комуникирал с много късметлии, спечелили милиони, и ако знаете какви съдби има... Хората ги е страх да покажат парите си. А ако открито се знае, че са спечелени от тотото, тогава спокойно могат да ги харчат. Парите за останалите анонимни участници не са добри - имат ги, но за тях е проблем да ги харчат. Затова мисля, че за хората ще е по-добре и ще ни разберат", посочи шефът на тотото.