Сто експоната показват екстремния живот на моряците

Животът

06-05-2015, 09:48

Снимка:

© Varnautre.bg / Архив

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Изложбата във Военноморския музей ще може да се види безплатно на 6-ти май

Победите на българските моряци и силата на духа показва изложбата "Морето е за смелите", открита във Военноморския музей. Изложбата е посветена на 6 май – Деня на храбростта и празник на Българската армия. Над сто експоната и информационни табла акцентират върху екстремни моменти от живота на моряците.

Сред показаните експонати са лично оръжие, вещи и отличия, принадлежали на моряци от военния флот, отличили се със своята храброст и жертвеготовност при изпълнение на воинския си дълг. Представени са отличията на капитан I ранг Петър Стоянов - командир на торпедоносеца "Строги", участвал в атаката срещу Хамидиe през Балканската война, сабята на Лейтенант Преслав Ляпчев и кортикът на кондуктор Делчо Докузанов, загинали през Първата световна война.

Изложбата разказва и за саможертвата на капитана на кораб "Княгиня Мария Луиза" Иван Томов и неговия екипаж, които през 1941 г., с цената на живота си спасяват от разрушение гръцкия град Пирея; за моряците от миночистачните катери, загубили живота си, при осигуряване на безопасни водни пътища в края на Втората световна война; за старшина I степен Димитър Ат. Димитров, потушил пожар на борда на кораба, на който служи и спасил другарите си.

Представени са и героите от търговския флот, участвали в рисковани спасителни операции при морски катастрофи в наши дни. Шепа морски пясък от района на о-в Далримпъл, напомня за изпитанията, които преодолява капитан Георги Георгиев по време на околосветското плаване с яхтата "Кор Кароли".Изложбата може да бъде посетена до 22 юни.
На 6 май Военноморският музей ще посреща своите посетители безплатно.