От Онкото обидени на здравния министър

Животът

06-05-2015, 09:33

Снимка:

СБАЛОЗ – Варна

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Арест за шеф на болнична аптека заради груби нарушения в Онкото

Невъзможно е да се прави връзка между воденото разследване и настоящите проблеми с лимитите за лекарства, смятат от лечебното заведение

От няколко дни Онкологичната болница във Варна е превърната в мишена за словесни нападки на различни административни нива, което създава напрежение, както сред работещите в СБАЛОЗ, така и сред стотиците пациенти, които специализираното лечебно заведение обслужва всекидневно. Това се казва в становище на екипа на СБАЛОЗ - Варна по повод отправените от ефира на национална телевизия обвинения от страна на министър Петър Москов

Ето какво още казват от болничното заведение:

До този момент ръковоството на болницата не си е позволило публично да коментира проблемите, които въведените през март тази година лимити на лекарствените средства създава в пряката работа с онкоболните пациенти. Ние сме хората, които ежедневно отговаряме на въпросите им, свързани със затрудненията, които ограниченията в заплащането на лекарствата за химиотерапия и обезболяване създават. А лимитът през тази година е с 38% по-нисък от отпуснатите средства за лекарства през 2014 г. В същото време НЗОК непрекъснато попълва списъка си за реимбурсация с модерни и скъпоструващи лекарства, които нямат генеричен аналог и пациентите отстояват правото си да ги изискват за лечението си. Оценяваме решението на Надзорния съвет на НЗОК от 28.04.2015 г. да извади от лимитите лекарствата за онкоболните, хемодиализата и ражданията.

В предаването на бТВ "Тази сутрин" министърът на здравеопазването Петър Москов обвини ръководството на СБАЛОЗ – Варна и конкретно нейния управител, че се опитва да провокира публично скандал в сектора. В изявлението си министър Москов обвини болницата и нейния екип, че зад недоволството си от лимитите се опитва да прикрива злоупотреба с лекарства. Под общ знаменател бяха сложени работещите в СБАЛОЗ – Варна, на които им се приписа деяние, извършено от един единствен човек, по което върви проверка и все още няма окончателно произнесено становище на компетентните органи.

В името на коректността сме длъжни да заявим следното:
Ръководството на СБАЛОЗ – Варна в лицето на нейния управител проф. д-р Георги Кобаков никога не е давало пресконференция по повод намалените лимити за лекарства за онкоболните. Нито самостоятелно, нито пък в компанията на представители на политически партии. Опитът за скандал, който министър Москов вменява на болничното ръководство на СБАЛОЗ във Варна, вероятно всъщност е пресконференция, дадена от депутите от БСП Красимир Янков и д-р Емил Райнов, заедно с председателя на Дискусионния клуб на БСП във Варна д-р Десислав Тасков.

Последният действително работи в СБАЛОЗ – Варна, но не е и никога не е бил част от ръководството й. Неговото изявление не е съгласувано с управителя на болницата и по никакъв начин не може да се приема като част от публичните изяви на ръководството й, още по-малко пък в контекста на партийна оцветеност.

Разследването за злоупотреба с лекарства на вече бившата управителка на болничната аптека все още не е приключило. То започна през октомври миналата година и касае действия на госпожата в минал период от време, за които се води разследване. До момента няма информация за замесени други настоящи членове на екипа на болницата.

Във връзка с всички тези факти, считаме за недопустимо да бъдат отправяни непроверени обвинения от ефира на национална телевизия срещу цял един високоспециализиран болничен екип.

Невъзможно е да се прави връзка между воденото разследване и настоящите проблеми с лимитите за лекарства, най-малкото защото ограниченията са факт от март тази година, а по това време обвинената в злоупотреба управителка на болничната аптека на СБАЛОЗ – Варна отдавна вече не е била част от екипа на болницата. Разследаването срещу нея се води за период от време, в който нямаше таван на разходите за лекарства. Никога – до март тази година, СБАЛОЗ – Варна не е връщала пациенти, независимо колко трудно е било финансовото състояние на болницата. Затова приемаме като силно обидни обвиненията на министър Москов, внушаващи, че в болницата едва ли не работят дилъри на лекарства "по-долни и от тези, които продават наркотици", а не - отговорни български лекари, медицински и немедицински персонал, от чиито среди произлиза и самият министър .

Смесването на факти от различно естество и опитът на министър Петър Москов да прехвърли проблема с лекарствата от болната глава на здравата по недопустим за институционалния му статут начин поставя на изпитание безспорния до момента имидж на СБАЛОЗ – Варна като болницата с модерна материална база, високоспециализиран екип и доказано професионално и човешко отношение към пациентите.