Навръх Гергьовден във Варна протестират срещу убийствата на агнета

"Храня си кучето с боб и маруля, нещо поотслабна. Моля предложете нещо", моли за съвет вегетарианец

Активисти, защитаващи животните, излизат утре на протест във Варна. Демонстрацията е срещу проливането на кръвта на агнета за Гергьовден. Организаторите уточняват, че протестът е срещу проливането на невинна кръв, не само по празници като Гергьовден, но и в ежедневието ни. За събитието, чиято организация тече във фейсбук, информират и листовки разлепени из Варна. 

"Живеем във време на духовно и нравствено израстване. Няма как да отречем, че вегетарианството и веганизмът са част от пътя към постигането им. Но дори и да консумирате животински продукти, ако вярвате, че животните не са тук, за да ни "служат", а просто да живеят живота си, на който държат точно толкова, колкото и ние на своя, елате и се присъединете към нас!", призовават организаторите. Те допълват, че нарочно са избрали Гергьовден за протеста, за да могат именно в този ден да покажат на обществеността, че не е нужно да се отнемат животи, за да се чества празник. 

Протестното шествие ще започне в 15 часа на 6 май от градинката на Червения площад. Оттам защитниците на животните ще се отправят към Летния театър, през входа на Морската градина, до Севастопол, за да завършат демонстрацията на Козирката.

В страницата на събитието във фейсбук валят коментари в подкрепа на демонстрацията. Има обаче и такива по темата с вегетарианството, които са и откровено смешни. "Храня си кучето с боб и маруля, нещо поотслабна. Моля предложете нещо", моли за съвет един от фейсбук потребителите, а друг му отговаря: "Давай му чия, спирулина и витамин Б12".

Демонстрацията срещу слагането на трапезата на традиционните гергьовски агнета идва часове, след като Българското вегетарианско общество изпрати писмо до патриарха на Българската православна църква, премиера и президента, с искане за предприемане на незабавни действия за преразглеждане ритуала, включващ гергьовски курбан с агне, като част от християнските традиции и ценности. Вижте повече тук: Вегетарианци поискаха от патриарха забрана на гергьовското агне