Чевермета се завъртат в селските къщи и екокомплекси в Чифлика

Туризъм

05-05-2015, 16:39

Снимка:

Животът в Чифлика

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

За да няма разочаровани, преди да решим по кой маршрут да поемем, е необходимо да проверим дали има свободни места

Къщите за гости в селата и екокомплексите в община Долни чифлик, както и механите, хотелите и почивните бази в курортния комплекс Шкорпиловци, са в пълна готовност да посрещнат гостите си за Гергьовден. Чевермета, агнета в пещ, пикници, съчетани с разходки сред неповторимата природа, са част от предизвикателствата за онези, които са избрали да прекарат този ден едновременно на море и планина. За да няма разочаровани, преди да решим по кой маршрут да поемем, е необходимо да проверим дали има свободни места там, за където сме се запътили. Всички къщи за гости, комплекси и хотели имат свои сайтове, телефони и имейли за връзка и работят с предварителни резервации, обясни Йорданка Петрова, главен експерт по туризма в община Долни чифлик.

Една от атрактивните възможности е ваканционното селище "Гермето". Намира се в планината, непосредствено след с. Голица, на 68 км от Варна. Комплексът е с категория 2 звезди и разполага със зимен ресторант със 100 и летен с 400 места. Предлага на своите гости самостоятелни стаи. Всяка от тях има три или четири легла, санитарен възел, телевизор, климатик и локално парно отопление за студените балкански нощи.

Атрактивните селски къщи в община Долни чифлик също се стягат за традиционния наплив от гости. Най-известните регистрирани къщи за гости са в селата Солник, Юнец и Бърдарево.

Домът на баба Радка в с. Солник е своеобразен жив музей на националната самобитност, традиции и култура. Къщата пресъздава атмосферата на Възраждането с автентичното си обзавеждане, старата каменна чешма, кладенеца, асмата, лятната си кухня, пещите за хляб. Кухнята е невероятна с оригиналните си гозби, на гостите се предлага богата фолклорна програма, а гражданите могат да видят един уникален селски двор с домашни птици и животни.

Солник предлага още едно уютно място за дълга и приятна среща с приятели, за фирмени партита и за отдих на едно или няколко семейства. Къщата за гости "Горски кът" е перфектното място да избягате от стреса на големия град и да се заредите с много енергия! Естествената красота, зеленината и тишината са само малка част от неповторимата атмосфера на къщата, която предлага отлични условия за една незабравима почивка. Тук могат да нощуват десет човека. "Горски кът" разполага с механа, с капацитет от 150 места. Тя е оборудвана с камина, плазмен телевизор и напълно обзаведена кухня.

Своите гости чака и Вилиновата къща в планинското с. Бърдарево, което се е ширнало в непосредствена близост до най-високия връх на Източна Стара планина – Стара Голица. До селото тече река Двойница. Мястото притежава богата история и чиста и девствена природа. В района има изградени чешми с беседки за пикник. Къщата разполага с пет стаи със самостоятелни санитарни възли, оборудвана кухня, механа с камина, локално парно, кабелна телевизия и интернет, лятно барбекю с пещ, паркинг и обширен двор! Има възможност за ползване на механата, без наемане на къщата.