2-годишната Сияна е системно пребивана

Животът на малтретираното дете е извън опасност, близки и роднини не са го посещавали

Животът на 2-годишната Сияна от търговищко село Кралево, която бе приета във варненската болница Св. Марина" след побой от майка си, вече е извън опасност. Това съобщи проф. д-р Виолета Йотова от лекуващият екип. Извършена е много тежка, животоспасяваща операция, извършена от коремни хирурзи, за отстраняване на хематоми по вътрешните органи на детето. То ще остане в интензивното отделение на УМБАЛ "Св. Марина" поне още три дни. 

Момиченцето вече е контактно и търси вниманието на лекарите. "Проявява емоционални реакции на задоволство, когато й бъде удовлетворено желанието, например да й се даде определена играчка", разказа психологът д-р Калоян Куков. 

Лекуващите лекари са категорични, че над Сияна и друг път е било упражнявано физическо насилие. "Имаме заключението, като консулт на историята на заболяванията на детето, което потвърждава наличието на травми и увреди, говорещи за системно насилие", посочи проф. Йотова. 

Никой от близките и родните на битата Сияна не я е посещавал, откакто е приета в болницата във Варна. Момиченцето първоначално бе настанено в болницата в Търговище с множество синини по тялото, а впоследствие заради тежкото й състояние бе транспортирано до Варна, където се оказа, че над нея е упражявано насилие. Полицията в Търговище задържа за 72 часа майката на детето.