Тръгна делото срещу застрояването на Кара дере

Мисия Варна

05-05-2015, 12:51

Снимка:

© Varnautre.bg / Архив

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Отложиха делото срещу застрояването на Кара дере

Съдът назначи служебна тройна комплексна съдебно-техническа експертиза

Съдебен състав на Административен съд – Варна даде ход на делото, образувано по протест от Окръжна прокуратура-Варна против решение на Общински съвет Бяла, с което е одобрен ПУП-ПР за имоти в землището на общината и в местност Кара дере.

В съдебната зала се явиха прокурор Иванов, сочещ, че Решение №26-311 от 10.02.2005г., с което е одобрен ПУП-ПР, е издадено в нарушение на материалният закон и представителите на ответната и заинтересованите страни.

Общински съвет Бяла се представляваше от адвокат Левон, а заинтересованите страни - "Макси 1"АД – от адвокати Колчеви, "Мадара Бяла" ЕАД и "Булгериан пропърти инвестмънт тръст" ЕАД – от адвокат Донев и "Професионален футболен клуб ЦСКА" АД – без представител.

С цел да докаже на съда, че ПУП-ПР на зона за отдих "Бяла-север" е одобрен в грубо нарушение на установените към онзи момент изисквания на ЗаконА за опазване на околната среда и е без задължителна екологична оценка, внесена в Министерство на околната среда и водите, прокурор Иванов предостави Решение №ОВОС – 8723 – П/ 2009г. на Министерство на околната среда и водите за прекратяване процедурата по екологична оценка за изменение на ОУП на Община Бяла.

От своя страна адвокатите на Общински съвет Бяла и заинтересованите страни настояха, че протеста на прокуратурата е неоснователен, защото има Решение №15-6/1997г.по оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС) от Министерство на околната среда към действащ Териториален устройствен план (ТУП) от 1997г. на землището на Община Бяла и приемането на въпросния ПУП-ПР не е налагало изготвяне на нова оценка, поради това, че плана не е включвал нито един имот, който да не е вече включен.

Съдът, след като прие писмените доказателствата на страните, определи за необходимо назначаването на служебна тройна комплексна съдебно-техническа експертиза, с участието на едно вещо лице - архитект и двама специалисти в областта на опазването на околната среда, които да се запознаят с материалите по делото, цялата относима документация, находяща се в общинската администрация гр. Бяла, наличната в компетентния РИОС информация за съществуващите в обхвата на процесния ПУП-ПР защитени територии и защитени зони.

Следващото открито заседание е насрочено за 16 юни 2015г. от 10:00 ч.