До 10 години затвор за майката, пребила детето си

Лекарите в шок, малката Сияна дори не плачела от болка

До 10 години затвор може да получи 21-годишната Любослава Л., която беше арестувана, след като преби почти до смърт 2-годишното си дете. Това съобщи вчера говорителят на ОДМВР в Търговище Ани Кръстева.

21-годишната майка е била арестувана в Търговище по подозрение, че е нанесла тежък побой на 2.5-годишната си дъщеря Сияна. От прокуратурата обявиха, че Любослава е в ареста за 72 часа и вече има повдигнато обвинение срещу нея.

Случаят гръмна след сигнал на центъра за спешна помощ в МБАЛ - Търговище в събота, че към 17 часа е прието дете със сериозни травми счупени ребра, увредени далак и панкреас и цялото насинено. Заради тежкото състояние на детето то веднага е транспортирано до болница във Варна. По време на неотложна операция са констатирани травмите на вътрешните органи и нараняванията.

Малкото момиченце вече е в съзнание. Детето е оперирано успешно и варненските лекари се надяват, че са спасили живота му. Въпреки това, състоянието на малката Сияна остава критично.

"В момента е в детско интензивно отделение след тежка операция на панкреасната жлеза. В съзнание е, но с всички последици от оперативната интервенция. Има данни за множество травми, а това винаги буди съмнение за физически тормоз", коментираха от болницата, като уточниха, че Сияна е приета с 4 счупени ребра, увредени далак и панкреас.

"Има данни за множество травми, някои от които с различна давност, сред които и спукано тъпанче на едното ухо“, каза шефката на клиниката по педиатрия в УМБАЛ "Света Марина", проф. Виолета Йотова. Според лекарите, пострадалото момиченце е малтретирано и поведението му е особено. То е тренирано да понася болка и насилие.

"Дългогодишния ми опит ми позволява да кажа, че това дете изглежда обучено да не изразява емоциите си. Би трябвало да има болка, но то не плаче и опитва да се държи на положение. Дали детето е претърпяло насилие в семейството, ще установяват разследващите", коментира още проф. Йотова.

Медиците съобщиха също, че от събота до вчера в болницата не са се появявали близки на малката Сияна. При приемането на момиченцето в болницата с него била и Любослава, тя обаче отричала да е удряла детето, след това изчезнала, а впоследствие се разбрало, че е арестувана.

"Дойде тука преди два месеца от Видинско с едно детенце" - разказа пред “Монитор" Нутфие Исмаилова, която деляла с Любослава един покрив. Оказа се, че пришълката била доведена в село Кралево от племенника на Нутфие - братовия й син Ахмед Ахмед.

Според съселяни преди години мъжът си намерил препитание в Северозападна България и за продължително време се установил там.

В началото на пролетта се върнал с новата си изгора Любослава от видинското село Раброво, община Бойница. Младата жена говорела на български и влашки. Детето не било на Ахмед, но той се грижел за него. Никой в селото не бил чувал и за скандали и побоища.

Вече след инцидента Ахмед признава пред репортери, че Любослава е удряла от време на време малката Сияна, но "не чак толкова".