Компютри провалят ученически сватби

Животът

04-05-2015, 09:16

Снимка:

в. Труд

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

"Имаме нула отпаднали ученици, нула момичета встъпили в брак, 40% от абитуриентите продължават в университети", горд е директорът

Който си търси невръстна булка ученичка, да не бие път до община Никола Козлево, Шуменско. Там тийнейджърките вече предпочитат учебниците, компютрите и шевните машини пред прибързаните сватби и бебешки памперси. Местното училище е успяло да пребори стара ромска традиция и е пример, че родната образователна система може да произвежда и отлични новини. "Имаме нула отпаднали ученици, нула момичета встъпили в брак в школска възраст, 40% от абитуриентите продължават в университети", горд е директорът на СОУ "Цанко Церковски" Катилиян Костадинов. И е благодарен на екипа си от свестни педагози, на загрижените родители и на местната общественост в една от най-бедните и рекордно безработни общини.

Нравите бавно се преобръщат. Костадинов помни как дошъл през 1994 г. в непознатото Никола Козлево, център на десет села. Тъкмо бил завършил Шуменския университет, имал желание да преподава, но мислел да остане 2-3 г. и да се "поогледа" за нещо друго. Само след 16 месеца имал амбициозна концепция да промени порядките и оглавил училището. Успял - от 196 деца сега в СОУ-то учат 330, а старата сграда вече се е разширила с втори нов корпус, за да има повече място за учене и спорт.

Най-голямата гордост са професионалната паралелка "оператор в шевното производство" и профилираната природоматематическа. Имат две зали, пълни с нова шевна и гладачна техника, а компютърните кабинети с най-съвременно оборудване са четири. В двете паралелки се кандидатства по документи след 8-и клас и се завършва след задължителни изпити по специалните предмети. Който има сръчни ръце, може да вземе занаят, който обича компютрите ,може да трупа знания по математика и информационни технологии. Няма друго СОУ в областта, което да съчетава професионална и профилирана паралелка, казва Костадинов. Настоявал да ги създадат, защото учениците трябва да имат умения и насоченост след като завършат училище.

Откакто паралелките са факт, няма ранни женитби. Преди всяка година в училището ставали поне по 5-6 сватби. Ергени откъсвали от чиновете момичета между 5-и и 8-и клас. Първи научавали съучениците им. "Заварваш чина празен и чуваш обяснението: Господине, Теменужка се ожени", разказва Костадинов. Вика родителите, но те вдигат рамене: "Дойдоха, харесаха я, взеха я". Никой не се бои от законови забрани, глобите, ранните сватби са част от битието. Още повече че преди години самите родители са станали майки и бащи на невръстна възраст. Затова директорът решил да привлече фамилиите в живота на училището и станал инициатор за създаване на родителски клуб "Отговорни за бъдещето".

Бил скептично настроен за резултата, но над 40 души започнали да посещават организираните обучения, лекции, прожекции. А клубът бил оглавен от майката Теодора Радева, която навремето се оженила в 10-и клас и напуснала СОУ-то. Сега се зарекла, че това няма да се случи с 16-годишната й дъщеря. Родителските срещи стартирали с филм за ранните бракове. С отворени усти възрастните гледали как момичета разказват със съжаление пред микрофона за необмислените си бракове. В родителския клуб се озовали и баби настойнички. Като Керанка, която отговаря за трима внуци, защото родителите им са в чужбина. Всеки месец посещава учителите, прави и визита при директора.

Сред родителите активисти имало и недоучили. Някои не били завършили началния курс, други имали пропуснати по-горни класове и се възползвали от спечелен проект на училището, по който посещавали часове за възрастни. Така и те се сдобили с дипломи.

Костадинов много се гордее и с ученическия парламент от 32 момичета и момчета, излъчени единодушно от класовете им. Избраниците имат право да присъстват на педагогически съвети, представляват съучениците си пред директора по всевъзможни проблеми. Настоящите активисти вероятно са бъдещи висшисти, а може да станат педагози в училището. Като ромите Захаринка Маринова и Валентин Ангелов, които от тази учебна година са възпитатели в началния курс. Половината от младите учители са попивали знания в същото СОУ. А от 37 души педагози директорът е най-възрастен с неговите 46 г.

В кметството на Никола Козлево, която е основен работодател, също е пълно с училищни възпитаници - в счетоводството, в ГРАО, в отдел "Просвета", даже председателят на Комисията за борба с противообществените прояви на непълнолетни е техен кадър.

И за този орган има работа, понякога ученици кривват от правия път. Последният случай бил с момче и момиче, които през месец март отмъкнали анцуг и 250 лв. от дома на пенсионерка. Взели парите, а изхвърлили портфейла в дворна тоалетна на училището и полицаите трябвало да правят "обиск" в "нехарактерна среда". И двамата са предупредени, че следва преместване, но според педагози по-важна е работата с тях, участието им в клубовете по интереси в училището и никога повече да не повторят лошото.

Извънкласните занимания са много - театрален и фолклорен състав, музикален клуб, волейболен отбор, СИП "Фолклор на етносите". Много от интригуващите занимания и обучения са организирани със съдействието на център "Амалипе". Пак с тяхно посредничество вече трета година ученици от Никола Козлево сурвакат държавници навръх Банго Василий.

От висотата на опита си Костадинов казва, че освен да е интересно, училището трябва да привлича децата и с добра материална база. В бедното Никола Козлево всички 17 класни стаи на училището имат интерактивни дъски и всеки може да преподава с мултимедийна техника. В цялото школо има свободен достъп до интернет. Стаите са с ламиниран паркет и ново обзавеждане. Старите пернишки печки са заменени от камини. С добро разпределение на делегирания бюджет са успели да спестят пари за ремонт на покрива, сменили дограмата, а това лято се готвят за саниране на фасадата. Преди това обаче ще открият ново игрище за 250 000 лв., финансирано от Министерството на спорта.

Учителските заплати варират от 535 лв. за начинаещ педагог до 700 лв., а към това се добавят и годишни бонуси.

От 1996 г. до сега никоя власт не дръзнала да сменя школския шеф, макар че се чували слухове. "Никога не съм имал притеснения. Мисля, че е заради добрата работа. Тогава няма значение на коя партия симпатизираш", откровен е Костадинов. Той е общински съветник от ГЕРБ в Никола Козлево. Често колеги от други училища му се чудят: Не се ли уморяваш, все нещо искаш? А младият стар директор признава: "Вярно е, че ни е трудно. Сега пак влизаме в кампания за привличане и приемане на ученици, за организиране на професионални изпити, за попълване на класа с първолаци. Ще е малък, имаме само 13 деца, но ще го има... Правим всичко заради децата - да учат и да имат бъдеще."