Диагноза "без дъх"

Животът

30-04-2015, 07:36

Снимка:

© Pixabay

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Симптомите са задух и лесна умора, води до сърдечна недостатъчност

Над 120 са пациентите с пулмонарна хипертония у нас. Това е рядко заболяване, което води до стесняване на кръвоносните съдове в белите дробове. Кръвното налягане в белите дробове се повишава и сърцето се уголемява. С времето преуморено то се износва и това може да доведе до сърдечна недостатъчност. Симптомите са недостиг на въздух и лесна физическа умора.

"Липсата на скрининг и ранна диагностика, както и нуждата от мултикомплексен екип, са основните предизвикателства за болните от пулмонална хипертония у нас", каза инвазивният кардиолог доц. Иво Петров. Понякога болните хора не се откриват изобщо. "Причината е, че има една "сива зона", в която попадат пациенти без тежка симптоматика и остават неразпознати. За съжаление пациентите

нямат достъп до всички нужни медикаменти

регламентирани и препоръчвани за лечение в света", алармира председателят на Българското дружество по белодробни болести доц. Диана Петкова. "Тези хора трудно може да получат и белодробна трансплантация, ако живеят у нас, защото нито една болница не я извършва. Броят на желаещите да им бъде трансплантиран бял дроб се е увеличил, тъй като хората са се престрашили. В момента около 7-8 души са в листата на чакащите", каза пък директорът на ИАТ д-р Мариана Симеонова.

160-сантиметрово пурпурно стълбище с призив "Изкачи стълбите и дари дъх!" бе поставено в центъра на София до Народен театър "Иван Вазов". Инициативата е част от кампанията "Дари дъх!" по повод отбелязването на Световния ден на пулмоналната хипертония в България - 5 май, и цели да ангажира вниманието на институциите и обществото с болните. "Хората, засегнати от пулмонална хипертония,

дори не могат да говорят дълго

защото страдат от недостиг на кислород. Изречението е дълго в зависимост от това колко въздух имаш в дробовете. Той не е много, обикновено стига да изречеш 5-6 думи. За болните от това рядко заболяване една дума е от огромно значение, защото тя би могла да е: "кислород", "спри", "почивка", "припадам" или "линейка". Благодарим на всички онези, които ще останат без дъх в наша подкрепа. За нас това има огромно значение", сподели Наталия Маева, председател на Българското общество на пациентите с пулмонална хипертония.