Обучават 550 безработни от Варненско за бармани и камериерки

Парите

29-04-2015, 10:41

Снимка:

© Pixabay

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

На прага на летния сезон безработицата във Варна остава същата

Приключват обученията на безработни лица по професии в сферата на туризма

През април приключват обученията по професионална квалификация на първите групи безработни лица, включени в проекти от Националния план за действие по заетостта за 2015 г. и реализирани съвместно със социалните партньори на Агенция по заетостта. Професиите са предимно в сферата на туризма и са в отговор на нуждите на работодателите от квалифицирана работна ръка за летния туристически сезон.

За придобиване на професионална квалификация по професии, свързани туризма се обучават 550 лица от област Варна. Най-голям е броят на курсисти по професия "Продавач-консултант" – 190 лица. За "Камериер" се обучават 80 лица, "Касиер" – 40 лица, "Сервитьор-барман" – 60 лица. Обучение по професионална квалификация преминават и на 140 лица по професия "Оператор на компютър" и 40 лица за "Офис секретар".

През месец април обучението си приключват 96 лица – 36 продавач-консултанти, 40 камериери и 20 сервитьор-бармани. През май завършва професионалната квалификация на 116 продавач-консултанти, 40 камериери, 40 сервитьор-бармани, 40 офис секретари и 80 оператори на компютър. Обучението на последните групи касиери (40 лица) приключва през месец юни, а в началото на юли завършват още 40 продавач-консултанти.

На 108 лица от успешно завършилите ще бъде осигурена субсидирана заетост за период от 3 месеца. Трудовите посредници в бюрата по труда ще окажат съдействие на останалите за намиране на трудова реализация по придобитата специалност на първичен пазар на труда.