По двама учители в големите класове

Животът

29-04-2015, 08:21

Снимка:

© Varnautre.bg / Архив

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Не може повече учителите да слугуват на богати родители и невъзпитани деца

По двама учители да преподават в класовете, в които има голям брой ученици. Такава идея представи зам.-министърът на образованието Ваня Кастрева вчера по време на конференция, посветена на образователната реформа. Предложението й дойде, след като учители се оплакаха, че в някои класове учениците са прекалено много като брой – по 28, 29 и работата с такава голяма група не била ефективна.

"Броят на учениците в паралелките, не трябва да надвишава 22-ма", коментира учителят от Добрич Станислав Полименов. Позицията му бе подкрепена и от преподавателя по история Емил Джасим. "Това е въпрос, който ще се разгледа както в стандарта за финансиране на учителския труд, така и за организацията. Има няколко варианта, които да гарантират доброто качество на образованието, освен малките класове, това би могло да бъде и включването на други учители, както и деленето на големите паралелки на групи.

Това би трябвало да залегне в политиката за автономията на училищата", коментира Кастрева. Зрелостниците, които не са писали текст на матурата да нямат възможност да получат оценка "Много добър" 5. Такава идея за промяна в оценяването на държавно зрелостните изпити ще бъде обсъдена. Промяна в метода на оценяване обаче няма да важи за престоящите зрелостни изпити през май. Ако тя евентуално бъде приета ще влезе в сила най-рано през следващата учебна година. В момента зрелостник може да изкара оценка около петица, без дори да е написал един ред по последната 41 – ва задача на матурата, която изисква създаване на свой текст. Лидерът на ДПС Лютви Местан, който е и член на образователната парламентарна комисия отдавна настоява да се повишат критериите при оценка на държавни зрелостни изпити.

В просветното министерство ще бъде обсъден вариантът - създаването на писмен текст да стане задължителен компонент при оформянето на срочни и годишни оценки на гимназистите. Това би могло да стане част от новите образователни стандарти, където да бъде дадена конкретна формулировка на писмения изпит, обясни вчера Ваня Кастрева. И в момента при оформянето на срочни и годишни оценки един от компонентите е бележка от писмен изпит. Някои учителите обаче провеждат този изпит под формата на тест, вместо да изискват от гимназистите да създадат текст.

По време на конференцията експерти представиха и други свои искания. Така например председателят на Асоциация "Родители" поиска класните ръководители да са натоварени с по-малко преподавателска дейност, за да могат да обърнат повече внимание на личностното развитие на учениците. Тя поиска още двусменният режим в училище да остане в миналото.

Катедрата дели две поколения

Нормално е разликата във възрастта между учител и ученик да е едно поколение. Заради застаряването на педагозите у нас обаче две поколения делят българския учител от ученика. Това обясни вчера главният секретар на министерството на образованието Красимир Вълчев. Той допълни, че половината от педагозите ще се пенсионират в следващите години.

Изпреварващ ръст на минималните заплати е задължително условие за привличането на млади учители, коментира Красимир Вълчев. Той добави и че европейските стипендии вече ще се раздават приоритетно на студенти от педагогическите специалности. Увеличението на издръжката на студентите в професионално направление "педагогика" също е стъпка в тази посока. От тази година МОН възстановява и 100% от разходите за транспорт на пътуващите учители.

Министърът на образованието проф. Тодор Танев отново се зарече, че ще се бори срещу посегателството срещу педагозите. "Не може повече учителите да слугуват на богати родители и невъзпитани деца", отсече министърът.

Инвестират европари в школски кръжоци

275 млн. лв. ще бъдат инвестирани в извънкласни занимания в училищата. Това стана ясно след като вчера заместник-министърът на образование проф. Николай Денков представи Оперативната програма "Наука и образование за интелигентен растеж" 2014-2020 г. по време на конференция посветена на образователната реформа.

68 млн. лв. пък ще бъдат похарчени за преквалификация на учители. За дуално обучение ще бъдат инвестирани 23 млн. лв., а за изграждане на центрове за кариерно ориентиране – 15 млн. лв.

По проекта за студентски практики ще бъдат инвестирани 120 млн. лв., а за рейтинговата система ще се заделят 4 млн. лв. Участник в конференцията беше и председателят на БАН акад. Стефан Воденичаров. Сред гостите бяха и ректори, както и бившият министър на образованието проф. Сергей Игнатов, който всъщност е създателят на оперативната програма за образование.