На юг от Варна стягат приказни плажове за летния сезон

Туризъм

28-04-2015, 20:04

Снимка:

Животът в Чифлика

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Увеличава се броят на българите, които почиват на Шкорпиловци

На 40 киломтра южно от Варна, в Шкорпиловци започна усилена подготовка за летния сезон. Работници вече освежават почивните бази, а асфалтирането на крайбрежната алея и оформянето на тротоарите и паркингите по нея приближават финала. Пясъчно-плажната ивица при устието на р. Камчия и р. Фъндъклийска е най-голямата по българското Черноморие. На територията на община Долни чифлик тя е дълга 9,7 км. "На крайморската територия са формирани четири курортни комплекса: "Камчия – Лонгоза", "Шкорпиловци – север", "Шкорпиловци – юг" и "Шкорпиловци – село". Предлага се богат избор на бази за настаняване, както в зависимост от капацитета, така и от категорията им", обясни главният експерт по туризма в общината Йорданка Петрова.

Категоризираните места за настаняване са 65 с прилежаща леглова база 2345 легла. Те се разпределят така – в "Шкорпиловци-север" има 14 места за настаняване, в "Шкорпиловци-юг" 30, и в "Шкорпиловци-село"-12. Те са различни по вид и категория и сред тях има четири семейни хотела с категория 1 и 2 звезди, пет стаи за гости със същите категории, една почивна станция с категория 1 звезда, три къщи за гости, 40 бунгала, основно с категория 1 звезда.

Най-големият сред хотелите е петзвездният "Лонг Бийч" с капацитет 130 легла, който работи целогодишно. В КК "Шкорпиловци – село" има още два хотела, които не затварят врати през цялата година – двузвездните "Ескана" и "Черноморец" с леглова база съответно 105 и 80 места. Има категоризирани 82 заведения за хранене и развлечения с общ капацитет 4857 места за сядане. 

"През последните две години има тенденция за сериозно увеличаване на броя на почиващите в района на общината туристи, основно българи, която се надяваме да се запази и сега. През 2013 г. са реализирани 38 703 нощувки, а през 2014 г. - 51083 бр. Мисията на общинската администрация е да бъде двигател за местното развитие на туризма. Тя определя рамката и правилата за развитие и създава по-добри условия и среда за реализация на частната инициатива. Общината влага време и средства за стимулиране и стартиране на различни процеси, като гарантира връщането на общинските приходи от туризъм в туристически дейности и инициативи, и съдейства за намирането на допълнителни фондове, чрез донорски програми и проекти", обясни кметът Борислав Натов.

В потвърждение да думите му са приключилият основен ремонт на 12-километровия общински път Старо Оряхово – Шкорпиловци със средства, осигурени по програма САПАРД и възстановеният мост при устието на р. Фъндъклийска. Решен е и проблемът с водоподаването с пускането в експлоатация на магистралния водопровод "Камчийски пясъци" и включването на общината в него. Изградена е и пречиствателна станция за отпадни води в с. Шкорпиловци. Към придобивките, които ще станат факт до няколко седмици е крайбрежната алея на Шкорпиловци. Тя стига чак до почивната станция на БТА и ще бъде изцяло преасфалтирана, обезопасена и осветена, с тротоар за пешеходци и паркинги за автомобили. Готова е многофунционалната спортна площадка в курортното село и се довършва туристическият информационен център в Стара Оряхово, отчетоха от общината.