Още два дни подаваме декларации за доходите

Парите

28-04-2015, 12:03

Автор:

VarnaUtre.bg

Всичко от Автора

22 970 варненци вече са обявили доходите си пред НАП

22 970 декларации на физически лица са подадени до момента в ТД на НАП Варна. Най-много са подадените на гише в офиса – 13 429 декларации.

Тази година 7 931 клиенти на НАП Варна са обявили доходите си чрез електронната страница на агенцията, като ползващите електронен подпис са 3 134, а ползващите персонален идентификационен код (ПИК) са 4 797.

Общо приетите декларации по чл.50 от ЗДДФЛ през 2014 г./за календарна 2013/ е бил 37 645 броя, така че за оставащите 2 дни до крайния срок за деклариране на доходите в НАП Варна се очаква да бъдат приети още около 15 000 декларации.

На 30 април изтича срокът, в който годишна декларация подава всеки, който е получил през 2014 година доходи по извънтрудови правоотношения. Работилите по граждански договор през изминалата година подават годишна декларация, независимо от размера на получените хонорари или възнаграждения. Доходите си пред НАП декларират и лицата, които през изминалата година са упражнявали дейност, облагана с патентен данък, земеделските производители, а така също и тези, които са получили доходи от доброволно осигуряване или застраховане, дивиденти и ликвидационни дялове от източник в чужбина.Освен доходите за 2014 година, физическите лица трябва да декларират пред приходната агенция и заеми над 10 000 лева, които са предоставили или получили от свои близки. В декларацията за доходите се посочват предоставените или получените парични заеми през 2014 година, ако общият им размер надхвърля 10 000 лева и към края на годината част от тях са останали непогасени.Декларацията може да се подаде директно в офиса на НАП по постоянен адрес, при служител в пощенски клон, по пощата с обратна разписка или по интернет с електронен подпис или с ПИК. Плащането на данъка става по банков път, по пощата или през интернет. За плащането през мрежата не е нужен електронен подпис. Достатъчно е гражданинът да има дебитна карта и да е заявил пред банката издател или чрез банкомат, че иска да я ползва за електронни разплащания.Информация за това как се попълва данъчната декларация за доходите се намира в интернет страницата на НАП www.nap.bg. Консултация за деклариране на доходите може да се получи на цената на градски разговор от цялата страна на телефона на информационния център на НАП – 0700 18 700