Здравната каса увеличава парите за Окръжна и Терапията

Около 10% от хоспитализациите в България са излишни

Увеличение на годишните бюджетите с 3% за варненските болници "Св. Анна" и "Св. Марина" предвижда Здравната каса. С 2% ще бъдат завишени парите за всички университетски болници на годишна база, толкова ще е увеличението на бюджета и на лечебните заведения, в които има спешна помощ. Тези, които покриват и двата критерия, ще получат увеличение от 3%. Това съобщи подуправителят на Националната здравноосигурителна каса д-р Димитър Петров пред Varnautre.bg след среща с шефовете на варненските болниците. Д-р Петров бе в морската столица за инспекция на регионалното звено на Касата.

След увеличението Терапията и Окръжна, които са и университетски и имат Спешна помощ ще получат 3% повече средства от Касата. При "Св. Марина" например това са около 2 млн. лв., които са за оставащите 8 месеца до края на годината. За да стане факт увеличението трябва да бъде одобрено от Надзорния съвет на НЗОК, а самото предложение ще бъде внесено утре. 

"Във Варна болниците, за разлика от повечето лечебнит заведения в страната, спазват сравнително добре финансовата дисциплина", обяви подуправителят на Здравната каса. "Първото което исках да обясня на болниците е по какъв начин да си подредят приоритетите и до каква степен да разчитат на промени от новото ръководство на НЗОК за подобряване на финасирането, в рамките на съществуващата методика, която е приета преди нас", посочи той.

"Около 10% от хоспитализациите в България са излишни. Не казвам че се праавят ненужно, но понякога са от презастраховане. Ако болницата си подреди приоритетите, т.е. оставя в листа на чакащите тези състояния, които могат да се отложат, не би трябвало да има проблеми със спешно болни, онкологично болни и други подобни състояния. Доколкото виждам, тук добре се справят, поне големите болници. Може би ще се очертае недостиг в "Св. Анна", тъй като тя поема доста голяма част от спешността в града, но това също предстои да бъде разгледано", обясни д-р Петров.

Освен предложението за увеличение на бюджетите утре пред Надзора на касата ще бъде внесено предложение и цялата хемодиализа да бъде изведена извън бюджетите на болниците. "Тя ще се централизира и по заявки всеки месец ще се плаща, там където е извършена. Т.е. при хемодиализата няма да има никакви лимити", обясни подуправителят на Касата.

Най-вероятно следващия месец на същия принцип от болничните бюджети ще бъдат изведени и някои от интензивните процедури, по-точно тези с апаратна вентилация. "Това са тежко болни, които ще се плащат на 100% там където е извършена дейността. Т.е. парите за тях няма да бъдат заложени в болничните бюджети. Това е добре за големите болници, които лекуват тежка патология, каквито са двете университетски във Варна", посочи още д-р Петров. Ако предложенията получат одобрение от Надзорния съвет утре, ще влязат в сила веднага. 

Ето какво каза още във Варна подуправителят на НЗОК д-р Димитър Петров