Ваксините за бебета свършват след два месеца

Животът

27-04-2015, 08:18

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Спряха ваксините за половината деца

Дават количества на най-закъсалите области

В страната има ваксини за бебетата само за около два месеца. Това съобщиха в официален отговор за "Стандарт" от Министерството на здравеопазването. Тази седмица ще се раздадат ваксини на областите, където има риск от спиране на имунизациите, допълват още от там. Причината за кризата е липсата на нов договор за доставка на задължителните имунизации. Засега не е ясно откъде ще се набавят ваксини за по-нататък.

Общо около 55 хиляди са наличните дози със задължителни ваксини за децата. Те са срещу дифтерия, коклюш, тетанус, полиомиелит, хепатит В и хемофилус инфлуенца. Най-малки са наличностите от 4-компонентната ваксина - 10 264 дози, от 5-валентната има 25 810, а от 6-компонентната - 17 350. "Горецитираните количества биха осигурили непрекъснатост на имунизационния процес за приблизителен период от два месеца", се казва в отговора на здравните власти. Междувременно, заради липсата на ваксини от април са спрени реимунизациите. Това означава, че имунизации се слагат приоритетно на новородените.

Проблемът с липсата на ваксини дойде от там, че не се яви нито една фирма на търга на ведомството от края на миналата година. Затова през февруари той беше прекратен. Досега обаче нова поръчка не е обявена.

Над 60 хиляди деца се раждат всяка година у нас. Всички те се нуждаят от задължителни имунизации. Освен това се налагат и реимунизации за децата на една година, както и на малчуганите след 6-ата им година. На практика за това са нужни над 200 хил. дози с ваксини всяка година.

Купуваме лекарства с Румъния и Гърция

България, Румъния и Гърция може да обединят усилията си при купуването на лекарства, за да намалят цените им. Идеята е била обсъждана на съвместно заседание на българското и румънското правителство в Крайова, съобщи д-р Султанка Петрова от Патриотичния фронт. Трите държави заедно ще поръчват много по-големи количества медикаменти и така ще получават и значително по-големи отстъпки от производителите, обясни тя. Според нея мистериозното изчезване на ривотрила от родния пазар е заради реекспорт. Над 100 хил. българи с епилепсия и други неврологични и психични заболявания постоянно се нуждаят от ривотрил, допълни тя.