Кирил Котев: В един мач можем да победим и Левски, и Лудогорец

Примамливо е да вземем трофей, не знам от колко години Варна не е виждал купа

Капитанът на Черно море Кирил Котев има уникалния шанс да изведе „моряците“ до първи трофей от много години. Предпоследната крачка към Купата на България ще бъде направена във вторник, когато варненци имат протоколен реванш срещу Локо след 5:1 на „Тича“. В каква роля ще е Черно море на финала срещу Левски или Лудогорец, както и какво се случва със скандалите около черното тото, четете в интервюто, което Котев даде за "Меридиан Мач".

Киро, този път, за разлика от другите мачове в долната шестица, имахте мотивация и надиграхте Локо (Пд)…

- Не смятам така. Ние винаги излизаме с пределна мотивация в мачовете и се стараем да победим. Този път ни се получи срещу Локо (Пд). Играхме много здраво, нахъсано и логично успяхме да спечелим тази среща. При положение, че имаше и доста момчета, които играят по-рядко, защото всички мисли са насочени към реванша със същия отбор.

На няколко пъти обаче треньорът ви Никола Спасов ви критикуваше, че не сте на ниво в мачовете в първенството. Пада ли ви тонусът наистина в тези двубои?

- Щом треньорът го е казал, значи сигурно е така, но аз смятам, че винаги играем мотивирано. Просто двубоите нямат същия заряд.

Смяташ ли, че след тези две победи над Локо (Пд) те изобщо могат да ви застрашат в реванша за Купата?

- Локо (Пд) наистина не се намира в добро състояние и това е видно за всички. Те обаче са доста опасни, защото имат много силни футболисти, каквито и проблеми да имат. Трябва да внимаваме. Нека не слагаме каруцата пред коня, както се казва. Да се класираме първо.

Ти направи име именно на "Лаута". Ще излезе ли скоро Локо от тази тежка ситуация?

- Пожелавам им първо да оцелеят, а след това и да се справят генерално с проблемите. Такъв клуб трябва да има солиден спонсор и се надявам да се намери. Все пак не са малко отборите с толкова всеотдайна публика.

Какво очакваш от другия полуфинал за Купата между Левски и Лудогорец?

- Ще се получи много интересен мач. Не мога да предвидя изхода, и двата отбора имат сериозни шансове.

А твоите лични предпочитания за съперник на финала какви са?

- Нямам такива. Ако трябва да си кажем истината, ще сме аутсайдери и срещу Левски, и срещу Лудогорец. Те имат опитни футболисти, играли са доста повече финали, вдигали са повече трофеи, така че няма да ни бъде лесно. Но в крайна сметка в един мач винаги може да се случи всичко.

Точно тази роля на аутсайдер като че ли може да ви помогне. Берое от такава позиция срещу Левски вдигна Купата…

- Може би, не се знае. Нашата цел е да зарадваме феновете с добра игра и победа, а другото не е от такова значение. Дали сме аутсайдер или фаворит не е толкова важно.

Кой ще бъде по-големят ви стимул на евентуалния финал – шансът за домашен трофей или евроучастие?

- Не мога да преценя, и двете неща. А те в крайна сметка вървят ръка за ръка. Примамливо е да вземем трофей, не знам от колко години Варна не е виждал купа. Турнирите… това е предизвикателство за всеки. Разбира се, че искаме да се класираме.

Да погледнем пак към първенството. Време ли е за смяна на формата, след като на практика отбори като вас и Левски играете за здраве от март месец?

- Разбира се. Това изобщо не трябва да се коментира. Толкова много говорихме по темата, че не виждам какво да кажа. Тази година и ние, и Левски, използвахме тези двубои като подготовка за Купата. Ако бяхме отпаднали на по-ранна фаза, направо да ни бяха разпуснали още март. За какво щяхме да играем? Просто е безумно. Надявам се, че наесен ще сменят формата и ще стане по-конкурентно. Никой не печели от безсмислени мачове.

Какво успя да промени Никола Спасов, след като дойде?

- По принцип не обичам да правя съпоставки между треньорите. Какво е казал единият, какво е изискал следващият… Това са неща, които не искам да говоря, за да не се обиди някой. Но мисля, че имаме добър колектив и се представяме отлично при Никола Спасов.

Той промени постройката на игра. Вече излизате с 3-4-3, което се вижда много рядко по българските терени. На теб по-комфортно ли ти е при трима бранители, отколкото с четирима?

- Няма значение. В предните си отбори съм играл и в постройка с трима, както и с четирима бранители. Важно е как се представяме и да не допускаме голове и да побеждаваме. Схемата не е толкова важна.

Наближава лятото. Какво е твоето бъдеще, ще останеш ли на „Тича“?

- На този етап не искам да коментирам. Ще ти кажа честно, че съм наясно, взел съм решението си, но не искам да говоря.

Следиш ли какво се случва и в друг твой бивш тим – ЦСКА. Защо грандовете ни са в такава криза?

- Там положението също е много тежко. Следя всичко и в ЦСКА, и в Локо (Пд). Имам много приятели, чувам се с тях, знам от първа ръка събитията. В ЦСКА ми е трудно да коментира обаче, понеже проблемите са на друго ниво, не толкова спортно-техническо и не съм работил със сегашните шефове на клуба. Дано обаче се оправят. Срамно е отборите с най-много публика да са в такава криза, при това толкова дълго време.